„Агресията над медици трябва незабавно да бъде преустановена. Неразбираемо е

...
„Агресията над медици трябва незабавно да бъде преустановена. Неразбираемо е
Коментари Харесай

По-бързи производства и ефективни присъди за агресия над медици иска министърът

„ Агресията над медици би трябвало неотложно да бъде прекратена. Неразбираемо е в едно развито общество да има лекари, барикадирани зад порти, с цел да се бранят от набези. Неразбираемо е да виждаме разочарованието в очите на медици, които са създали всичко по силите си, с цел да спасят човешки живот, а отплатата, която получават за труда си, да е юмруци. Неприемливо е, че тази експанзия се повтаря години наред и ние като общество не можем да се оправим с нея. Острите позиции, с които всякога осъждаме сходно държание, от дълго време не са задоволителни, те не стигат до тези, които протягат ръка или търсят разпра “. Това споделя в своя позиция във връзка здравният министър проф. Асена Сербезова.

„ Под никаква форма не одобрявам за възможни експанзията и насилието. Те не вземат решение проблеми, а единствено основават такива. На това би трябвало да бъде комплициран край и ние като общество би трябвало да намерим трайно решение. Има държавни органи, които ревизират качеството, размера и навременното оказване на здравна помощ. Точно те би трябвало да бъдат сезирани при подозрение по какъв начин е лекуван наш непосредствен. Министерството на здравеопазването следи инспекциите да бъдат справедливи, като за това управителният екип на институцията се ангажира персонално “, споделя още тя.

Проф. Сербезова напомня, че Министерството на здравеопазването има настоящо съглашение с Прокуратурата на Р България за бързо докладване на случаи за похищения против медицински експерти, чиновници на ЦСМП или чиновници на лечебни и здравни заведения. В Наказателния кодекс категорично са планувани наказванията за посягане над медицински експерти. „ Но очевидно това не е задоволително, с цел да се постави завършек на саморазправата с медици “, установи министърът и добавя:

„ Като министър ще упорствам за по-бързи правосъдни производства и за ефикасни присъди, с цел да покажем, че институциите са на своето място и обезпечават правдивост за хората, избрали за собствен професионален път опазването на живота и здравето – на всички нас.

Случаят в Самоков за следващ път ни подсети, че би трябвало всички дружно интензивно да работим за възобновяване на доверието сред лекари и пациенти, преди окончателно да сме го изгубили, а с него и тези, които са останали в България, с цел да ни лекуват “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР