Агресията на Русия спрямо Украйна и погазването на международното право

...
Агресията на Русия спрямо Украйна и погазването на международното право
Коментари Харесай

Отбранителна стратегия прогнозира: Нова „желязна завеса“ и риск от глобална ядрена ескалация

Агресията на Русия по отношение на Украйна и погазването на интернационалното право са посочили, че нито една страна от Европейски Съюз и НАТО не са в сигурност и че териториалната им целокупност и суверенитет са застрашени.

В същото време въоръжените сили би трябвало да имат по-активна роля в осведомителната среда, в това число и медиите, с цел да може да се опълчи на дезинформацията и пропагандата.

Това са главните акценти в  за нова Национална отбранителна тактика, която е оповестена за публично разискване.
Непровокираната експанзия на Русия против Украйна наруши правилата и нормите на интернационалното право, съществено подкопа европейската архитектура на сигурност и промени факторите, които допринасяха за постоянна и предвидима среда на сигурност в Европа. Повишените световни и взаимосвързани опасности и закани не изключват опция за похищения и нарушение на суверенитета и териториалната целокупност на страна членка на НАТО и Европейски Съюз, е записано в документа.
Действащата все още тактика е с времеви небосвод до 2020 година, а планът за нов стратегически документ е създаден от експертна група на Министерство на защитата в съгласуваност с други ведомства.
Новата тактика ще има небосвод 10 години. 
В нея се планува,  без значение от изхода на войната в Украйна, Русия да резервира „ своите амбициозни цели за поддържане на боен паритет със западните страни и одобряването ѝ като велика сила„, което ще продължи в геополитическото противоборство сред Русия и НАТО.

Стратегията планува повишение на
заплахата от световна военна и нуклеарна ескалация,
с опция за политико-икономическо и стандартно противоборство със Запада и ускорение на конкуренцията във въоръжаването. Според тактиката под икономическия напън на пазарите над Русия, както и поради политическия напън, ще бъде издигната нова „ желязна завеса “.

Отговорът на Русия ще бъде провокиране на неодобрение в обособени страни членки на Европейски Съюз и НАТО посредством информационно-психологическо, политическо и икономическо влияние.

Напрежението ще докара и до денонсиране на стратегически договорености и отводът за подписване на нови, което ще продължи да покачва напрежението сред водещите нуклеарни сили в света, с действителна заплаха от прерастването му в нова конкуренция в нуклеарното въоръжаване, планува още документът.
Изкуствен разсъдък, войска и медии
Стратегията залага на развиване на високите технологии във Въоръжените сили, като от ден на ден ще се разчита на системи за култивиране и разпространяване на информация, основани на изкуствен интелект.

В същото време тактиката слага и цел на въоръжените сили, които ще подкрепят, вземат участие и обезпечават информационните действия, като по този метод противодействат на дезинформацията и пропагандата от страна на държавни и недържавни субекти.

Отбелязва се също смисъла на обществени прояви с присъединяване на въоръжените сили, което ще способства за повишение на „ гражданската резистентност “. В този смисъл се планува въоръжените сили да вършат разбор и оценка на осведомителната среда и работа всички медии и консуматори на информация, тъй че да не се позволява осведомително влияние, дезинформация, партийна агитация, както и тирада на ненавист на основата на раса, вяра и пол.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР