Агресивно момче, изпратено в Ловеч от закрития в Смолян Център

...
Агресивно момче, изпратено в Ловеч от закрития в Смолян Център
Коментари Харесай

Агресивно момче, изпратено от Смолян в Ловеч, изплаши персонала на социален център

Агресивно момче, изпратено в Ловеч от закрития в Смолян Център за настаняване от фамилен вид за деца и младежи с увреждания, изплаши до гибел личния състав на обществения център там.
Още първата вечер 14-годишният Митко Вескин налетял на пердах против възпитателка в центъра. Искал да я души, тъй като не го пуска на открито.
Заповедта за настаняване е издадена на 23-ти март от шефката на „ Социално подкрепяне “ в Смолян, тъй като е трябвало да намерят места за настаняване на битуващите в закрития с решение на локалния парламент в Смолян център за деца и младежи с увреждания. На процедура бе променено предназначението му за деца и младежи без увреждания при започване на февруари месец, тъй като остана без личен състав.
Работещите там всеобщо напускаха, главно поради двама нападателни младежи – Митко и Махмуд, на които те постоянно ставали жертви.
Големият проблем във наскоро разкрития центъра в Смолян бе сериозният дефицит на личен състав, който след следващия случай от страна на проблематични деца остана с трима души личен състав.
„ Детето, което пратихме в Ловеч със заповед на шефа на Държавно стопанско предприятие София Сиракова за пренастаняване, беше преди този момент в центъра за настаняване от фамилен вид за деца и младежи в кв. Устово на Смолян. То и Махмуд бяха от най-тежките ни случаи, само че всички би трябвало да знаят, че тези деца нямат виновност за това. Те са такива, тъй като по този начин са се родили, получили са някакво увреждане и във времето уврежданията са се задълбочили “, съобщи шефката на Регионалната дирекция „ Социално подпомгане “ в Смолян Петя Пампорово.
По думите й за всички тези деца с друга степен на увреждания са нужни експерти, само че готови и подготвени, които да осъзнават и схващат проблемите на децата и да могат да работят с тях.
„ В Устово личен състав нямаше. След като напусна по-голямата част от профилирания личен състав, там се назначаваха всички, които желаеха да работят, а в последно време и такива нямаше. Накрая личният състав се състоеше от трима индивида. В сегашния миг центърът към този момент е за деца без увреждания. Тоест, за това дете сигурно няма път обратно към Смолян. Ние към този момент изведохме всички деца, като се изключи едно, а следва и неговото извеждане “, изясни Пампорова.
В същото време екипът на центъра в Ловеч разгласи митинг поради настаненото там момче. Те са безапелационни, че Митко е опасност както за тях, по този начин и за останалите в центъра деца и младежи. Те считат да апелират заповедта за настаняване.
Пред Българското национално радио момчето бе показано като Митко Димитров.
" Каза че ще ме удуши. Аз държах паник-бутона и му споделих: " Ха си ме стиснал, ха съм натиснала бутона и той ме пусна ", описа възпитателка.
Тя е безапелационна, че няма да си изоставен работата поради нещо, тъй като имат фамилии да хранят, само че желаят помощ, а никой не им спомага.
От екипа описаха пред радиото, че всеки ден викат полиция и към този момент карат промените с полицейска защита, тъй като момчето имало боязън единствено от служителите на реда.
Работещите се притесняват, че разглеждането на жалбата им в съда ще отнеме месеци, а те се нуждаят от незабавно решение на казуса, тъй като по думите им " може да стане ликвидиране на дете ".
Според работещите в центъра те се намират сега в параграф 22 – без излаз. По неотложност викали полиция и кола за спешна помощ. Митко по думите им безусловно направил опит за ликвидиране на техния шеф. Когато отишли с проблематичното момче в психиатрията, там споделили, че нито могат да му дадат успокоителни, нито да го хоспитализират, нито да им спомагат те да го хоспитализират.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР