Аграрният сектор в България има нужда от образовани млади хора.

...
Аграрният сектор в България има нужда от образовани млади хора.
Коментари Харесай

5 млн. лв. от компенсациите за африканската чума вече са изплатени на собствениците

Аграрният бранш в България има потребност от образовани младежи. Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на формалната гала по разкриване на новата академична година в Тракийския университет в Стара Загора. По думите й, триумфът на страната в политиките по опазване на здравето на животните, растениевъдство, агрономия и климат, могат да бъдат обезпечени, единствено в случай че се организират от  професионалисти, които Тракийският университет дава. Тя поздрави студентите с избора на образователно заведение и разясни, че управлението на  Министерство на земеделието, храните и горите се старае да усъвършенства изискванията на работа, с цел да има интерес от образовани младежи към аграрния бранш. Министър Танева изрече своята признателност към управлението на Университета за това, че в последните три месеца подкрепяха Министерството в тежката обстановка в битката с Африканската чума по свинете (АЧС). „ Благодаря Ви от сърце за съпричастността и отговорността към страната, която показахте “, сподели още земеделският министър. Тя увери присъстващите, че поддръжката от страна на Министерството към Университета ще продължи, тъй като без просвета, страната няма по какъв начин да взема най-правилните и правилни решения в политиките за опазване на здравето на животните. 

Пред публицисти министър Танева разяснява и ситуацията в страната във връзка със болестта АЧС. Тя съобщи, че се следи понижаване на интензитета на заболяването. „ От началото на месец август тази година досега са регистрирани единствено шест огнища. Изплащанията на компенсациите на стопаните в страната не престават по график. До момента са изплатени над 5 млн. лева “, сподели още земеделският министър. Изплатените средства са за подадени заявки за подкрепяне на стопани, подхванали ограничения за разчистване и стерилизация на стопанствата си. " Важно е дейностите, които са планувани и стартирани, да се правят. Започваме от определянето на нови ограничения за биосигурност в общо трите категории стопанства, в които могат да се отглеждат домашни свинe: персонално стопанство, фамилна и индустриална плантация. Във всяка от тези категории сега се разписват работни екипи в БАБХ. И в трите категории стопанства ще има написани нови и по-високи равнища на биосигурност. След приемането им на процедура с социална консултация със заинтригуваните страни следва имплементирането им в нормативната уредба. Личните стопанства бяха без надзор, а това не е добре за самите стопани. Ние сме окуражени да поставим всички старания на администрацията и на системата съзнателно с научната общественост и да осведомяваме и образоваме всички стопани, които желаят в персоналните си стопанства да отглеждат домашни прасета по какъв начин да го създадат, по какъв начин да репопулират и при какви условия “, добави още Танева.

По време на формалното разкриване на академичната 2019/2020 година, министър Десислава Танева, заместник-председателят на 44 Народно заседание Емил Христов и ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин откриха публично и Зала „ Арена Академика “ във висшето образователно заведение.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР