Агнетата в овцеферма в село Руня ще са готови за

...
Агнетата в овцеферма в село Руня ще са готови за
Коментари Харесай

Фермер: Произвеждат се 200 грама агнешко на глава от населението, внасяме от съседи за Великден


Агнетата в овцеферма в село Руня ще са подготвени за обмен след към месец. Според овцевъдите за пазара у нас по празниците ще са подготвени не повече от 400 000 българските агнета.

Затова и тази година се чака дефицитът да се компенсира с импорт от Северна Македония и Румъния. Цената на кг трупно тегло при тях е сред 13 - 17 лв., до момента в който у нас цената е 20 - 25 лева В комерсиалната мрежа обаче е мъчно да се ориентираме в произхода на месото. Затова сигнализират фермерите и намерено споделят цената на своя труд.



Семейство Бурмови се занимават с отглеждане на животни от над 30 години. От заран до вечер, без почивен ден.

" Между 12 и 15 часа. Взаимозаменяеми сме “, споделя Камелия Бурмова.

" И когато съпоставим часовете, които ние сме изработили с естественото работно време, с естествения метод на живот, това, което хората правят за 3 години, ние го свършваме за една ", добавя Красимир Бурмов.



Семейството се грижи за 1600 животни от изчезващата българска порода старопланински цигай. Агнетата в стадото тази година са 700.

" Едно агне, с цел да стане агне, би трябвало да изпие сред 70-90 литра мляко от майка си най-малко. Трябва към 50 кг съсредоточен фураж. Трябват му към 50-60 кг сено. И когато си сметнем всичките тези нещица и ги сборуваме, стигаме до една сумичка от 250 лв. най-малко разноски за агне 25-26 кг.

Това значи, че себестойността на кг живо тегло се завърта към 10 лв., само че в тези 10 лв. ние не включваме фактора труд “, разяснява Красимир.

Грижата за едно агне на пазара на труда сега се прави оценка на към 30 стотинки. А един човек може да обгрижват не повече от 300 агнета.

" Ако ние желаяме 12 лв. и в случай че някой ни ги даде несъмнено, на магазина би трябвало да бъде 30, и над 30 лв. “, добавя още фермерът.

В същото време у нас се внася агнешко месо, само че на надалеч по-ниски цени.

„ Ние не знаем какво виждаме в комерсиалната мрежа. Виждаме нещо, което е агнешко, само че дали това агнешко е българско, или е импорт от Македония и Румъния, кой може да каже? Имайки поради, че в Македония сега агнешко живо тегло се предлага сред 6 - 6,50 лв., а в Румъния - сред 7 и 7,50. Там към този момент нещата водят в действителност до изнервяне, тъй като го внасящ на 17 лв., а го продаваш го на 30 “, разяснява Красимир.

Според него казусът е в замиращото у нас отглеждане на животни.

" Популацията на овцете сега в България е към половин милион. Една Македония с 2 милиона население може да поддържа популация от животни от 2,5 милиона, една Румъния с 18 млн. население може да поддържа 15 милиона популация. При нас нещата стигнаха до 1:10 - 6 милиона население страна се грижи за 60 0000 овце. 1:10!

Кои сме ние и какъв фактор сме? Че ние към този момент не можем да задоволим 20%, 30% от пазара си. Слагаме приблизително тегло 8-9 кила трупче и се получава най-после една смешна цифричка от към 400 грама годишно произвеждане на агнешко месо - българско. Като махнем от тези 400 грама половината кокалчета, останаха 200 грама на глава от популацията произвеждане на агнешко месо “, изяснява още стопанинът.

Въпреки компликациите фамилията овцевъди остава в бранша, най-малко към този момент.



" Сега в случай че се зададе стихия, естествено злополучие - вятър, дъжд, сняг, мощно слънце, животните се събират в кръг. Най-слабите са по средата на кръга, най-здравите по външната част на кръга. Те си обръщат главите ниско долу с цел да ги запазят... Когато обаче се появи див звяр - вълк, чакал, мечкат, те отново заемат същата позиция, единствено че към този момент с главите към заплахата, с цел да могат да вземат решение дали със зъби, дали с нокти, дали с копита да се защитят, с цел да оцелеят. Ако това нещо се случи и в България - политиците да си подадат ръка, както животните си подават ръка, когато времената са сложни, България би била в доста по-добро положение “, счита Красимир.

През последните години у нас огромните стопанства се уголемяват за сметка на дребните, които са на изгубване. Към днешна дата с над 50 животни са едвам към 7000 стопанства.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР