Агенцията за здраве и сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) алармира

...
Агенцията за здраве и сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) алармира
Коментари Харесай

Великобритания: След COVID-19 се появи нова опасност - норовирус

Агенцията за здраве и сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) сигнализира за повишаване на случаите на норовирусна зараза, съобщи pharmatimes.com. От организацията припомнят за елементарни всекидневни дейности, които могат да се подхващат като защитна мярка на фона на увеличаващото се разпространяване на норовирус.

Първоначално нарастването на докладваните огнища е било намерено в детски заведения - ясли, детски градини и учебни заведения, като са били регистрирани с 48% повече случаи от предстоящото, разясняват от UKHSA..

Междувременно, през последните седмици са открити и огнища на норовирус в домове за обществени грижи, като повишаването е доста съществено през февруари.

Норовирусната зараза, при която най-честите признаци са повръщане и диария, е мощно заразна и елементарно се предава посредством контакт със инфектирани лица или нечисти повърхности, напомнят специалисти. Според рекомендациите на UKHSA, хората, при които се появят признаци на норовирусна зараза, би трябвало да останат у дома, не би трябвало да вървят на работа или да изпращат деца на учебно заведение до 48 часа откакто признаците изчезнат.

Според стандартите на Националната здравна работа (NHS) методът би трябвало да следва тези правила – заболяването нормално може да се лекува вкъщи, най-съществен за възобновяване е режимът на цялостна отмора и приемът на доста течности, с цел да се избегне дехидратация. Епидемиолозите са безапелационни, че случаите на интензивност на норовирус са нарастнали, защото рестриктивните мерки за COVID-19 не престават да понижават и хората са почнали да излизат и да поддържат връзка по-активно. През идващите месеци може да се следи в допълнение нарастване отвън сезона, считат са те.

Проф. Сахер Гарбия от Дирекцията за стомашно-чревни патогени и сигурност на храните в UKHSA направи особено изказване по този мотив. В него тя споделя:

„ Норовирусът, прочут като „ вирус на зимното повръщане “, беше на доста по-ниски равнища на разпространяване от естественото през цялата пандемия, само че защото хората започнаха да поддържат връзка повече, броят на огнищата нараства и продължава да се усилва още веднъж. Симптомите включват неочаквана поява на гадене, повръщане и диария, само че могат да включват и висока температура, коремна болежка и болки в крайниците. Останете у дома, в случай че изпитвате признаци на норовирус, не се връщайте на работа и не изпращайте децата на учебно заведение или детска градина до 48 часа откакто признаците изчезнат. Избягвайте да посещавате възрастни родственици, в случай че не сте добре, изключително в случай че те са настанени в дом за грижи или болница. Както при COVID-19 и някои други инфекциозни болести, миенето на ръцете е в действителност значимо, с цел да помогне за прекъсване на разпространяването на този патоген, само че не забравяйте, че за разлика от COVID-19, алкохолните гелове не убиват норовируса, тъй че сапунът и водата си остават най-хубавото средство “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР