Агенцията за ядрено регулиране започна процеса по лицензиране на новото

...
Агенцията за ядрено регулиране започна процеса по лицензиране на новото
Коментари Харесай

Шефът на АЯР: Няма да допуснем в АЕЦ Козлодуй гориво, което би могло да стане опасно

Агенцията за нуклеарно контролиране стартира процеса по лицензиране на новото американско гориво за пети блок на АЕЦ " Козлодуй ". Предвижда се този блок да работи с гориво на " Уестингхаус ", а съветското гориво на шести блок на централата да бъде сменено с това на " Фрам атом ".

Председателят на Агенцията за нуклеарно контролиране Цанко Бачийски акцентира пред БНР, че издаването на позволение за нов вид гориво по нищо не се разграничава от това, което е правено и до момента:

" Американското гориво ще бъде подложено на същия разбор, както и съветското гориво, което размени това, което беше на пети блок. Процесът е еднакъв. Имаме задоволително опит. Правили сме го към този момент 2 пъти. Това, че е американско гориво, не трансформира по никакъв метод метода за издаване на позволение ".

Анализът цели да се потвърди, че в нито един миг от виталния цикъл това гориво няма да провокира и заплаши околната среда и хората и че е обезпечено, че каквото и да се случи, следствията ще бъдат в границите на централата, изясни Бачийски в изявление за предаването " Преди всички ".

Той разгласи, че чакат и резултати от употребата на горивото на друго място - в тази ситуация в Украйна. По думите му това гориво към този момент е работило доста години в Украйна:

" Ние не лицензираме напълно нов вид гориво. Ние лицензираме гориво, което към този момент е работило някъде. Това е условие и на нашето законодателство - да не позволяваме технологии, които не са тествани другаде ".

Самият развой на прекосяване от един вид гориво на различен трае 4 години, сподели специалистът и добави, че 4 години двете горива - съветското и американското, ще работят взаимно.

За шести блок сега има задоволително ресурси от гориво, които ще стигнат до 2027 година, само че за пети - няма, тъй като там към този момент е поставено последното налично гориво на площадката, заяви още ръководителят на АЯР. По думите му зареденото гориво ще стигне до април следващата година, а блокът би трябвало да изчака разрешението на Агенцията за новото гориво. За да се произнесем, от време на време са нужни повече от 6 месеца, съобщи той. По думите му има риск пети блок да спре работа поради липса на гориво:

" Правим всичко допустимо този риск да бъде избегнат. Но в случай, че няма позволение от АЯР, блокът би трябвало да изчака ".

" Няма да допуснем гориво, което би могло да стане рисково ", безапелационен бе още Цанко Бачийски.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР