Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) е издала на АЕЦ Козлодуй

...
Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) е издала на АЕЦ Козлодуй
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй вече може да съхранява американско ядрено гориво

Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) е издала на АЕЦ " Козлодуй " позволение да съхранява свежо нуклеарно гориво вид RWFA, създадено от " Уестингхаус ", оповестиха от ведомството. Оттам прецизират, че разрешението важи само за приемане и запазване на горивни касети.

Използването на американският уран ще е допустимо едвам след привършване на лицензирането му, оповестява Българска национална телевизия. 

Руското гориво за пети блок се изчерпва през май. Дотогава би трябвало да бъде утвърдено горивото, доставяно от компанията " Уестингхаус ", като сега е стартирана процедура.

Междувременно не престават доставките на съветско гориво за шести блок, тъй че мощността ще има задоволително свежо гориво до 2033 година. То може без проблем да се употребява при потребност в пети блок. Ако атомната централа обаче постави от него, ще би трябвало да изчака с потреблението на гориво от различен източник четири години.

Първите доставки от американско гориво вид RWFA се чакат при започване на април.

От АЯР са си сложили за цел да лицензират до тогава горивото, само че не и за сметка на сигурността, прецизираха в края на предходната година от ведомството.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР