Агенцията за търговия и развитие на САЩ е стартирала процес

...
Агенцията за търговия и развитие на САЩ е стартирала процес
Коментари Харесай

САЩ ще финансират проучването за добив на водород в Чирен

Агенцията за търговия и развиване на Съединени американски щати е стартирала развой по кандидатстване за грантово финансиране на предпроектното изследване по пилотния водороден план за подземното газово вместилище " Чирен ". Това е удостоверил Карл Крес, районен шеф за Близкия Изток, Северна Африка, Европа и Азия от Агенцията за търговия и развиване на Съединени американски щати (The U. S. Trade and Development Agency) по време на среща с изпълнителния шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов във Вашингтон, оповестиха от българския газопреносен оператор в четвъртък.
Институцията финансира основни планове и си сътрудничи с компании за развиване на устойчива инфраструктура и стимулиране на икономическото развиване в партньорски страни.
Карл Крес е подчертал, че предпроектното изследване е възможно за финансиране в цялостния му размер. След като завърши вътрешна процедура по утвърждение в границите на организацията, ще бъде подписано грантово съглашение. Каква ще е сумата, която е нужна за разбора не се показва.
Проектът за произвеждане и потребление на зелен водород за софтуерни потребности в оборудванията на подземното газово вместилище " Чирен " бе разгласен предишния септемвро. Тогава бе подписан меморандум за съгласие по плана сред " Булгартрансгаз ", " Главболгарстрой Холдинг ", американските компании " Солар Търбайнс " (Solar Turbines Inc.) и " Хъниуел " (Honeywell), както и италианската " Пиетро Фиорентини " (Pietro Fiorentini). Газовият оператор работи с тези компании по реализацията на плана за разширението на потенциала на газохранилището в Чирен до 1 милиарда куб. м.
Предпроектно изследване, което ще бъде финансирано безплатно от Съединени американски щати, ще дефинира техническата настройка и структурата на публично-частното партньорство за неговото осъществяване.
" Като виновен газопреносен оператор " Булгартрансгаз " към този момент работи по бъдещото развиване на преносната инфраструктура за водород към прилежащите страни, както и за адаптиране на съществуващата газопреносна система за работа с водородно-газови смеси ", коментирал Малинов пред представителите на USTDA. По думите му реализацията на този първи по рода си за България план за произвеждане и потребление на зелен водород за софтуерни потребности в оборудванията на подземното газохранилище, ще понижи излъчванията на парникови газове и ще способства за реализиране задачите на декарбонизация “.
Шефът на " Булгартрансгаз " е показал и плана на сдружението за създаване на водородопреносна инфраструктура в България, който бе включен през ноември 2023 година в листата на Европейската комисия на Проектите от общ интерес за Европейски Съюз.
Става въпрос за градеж на нов водопровод с дължина към 250 км и две компресорни станции в региона на Дупница и Кулата. Той ще разрешава двупосочен транспорт както на водород, създаден в страната, по този начин и на водород от Гърция и е част от общото трасе на водородопровода до Солун.
" Булгартрансгаз " създава и разновидности за развиване на втората фаза на водородната мрежа, включваща уголемение в страната и обезпечаване на съгласуваност с бъдещата преносна инфраструктура за водород в Румъния.
" Инфраструктурата на " Булгартрансгаз " за транспорт на водород ще има основна роля за реализирането на предпочитания кулоар на Европейски Съюз за транспорт на зелен водород от Югоизточна до Централна Европа ", декларирал Малинов.
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР