Агенцията за социално подпомагане изпълнява дейностите по проект Нова дългосрочна

...
Агенцията за социално подпомагане изпълнява дейностите по проект Нова дългосрочна
Коментари Харесай

Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания и нагласите на обществото към тях



Агенцията за обществено подкрепяне извършва дейностите по план „ Нова дълготрайна грижа за възрастните и хората с увреждания “, BG05M9OP001-2.038–0001–С01, финансиран от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд, който завършва в края на октомври 2023 година

Целта на плана е основаване на опция за самостоятелен и заслужен живот на хората с психологични разстройства и умствена назадничавост посредством преструктуриране на грижата за тях в нов вид услуги от резидентен вид, които да обезпечават близка до фамилната среда.

Основните провокации пред процеса на деинституционализация съгласно извършено социологическо изследване от организация „ Алфа Рисърч “ по отношение на „ Нагласите на обществото към хората с умствена назадничавост и с психологични разстройства “ през 2023 година са няколко. Към сегашния миг обществото вижда три съществени позитива от процеса: по-добри материални условия, по-добра грижа, повече автономия. Същевременно, належащо изискване за триумф на процеса, е обезпечаването на задоволителен като брой , добре стимулиран и подготвен личен състав, който да се грижи за хората с тези проблеми. Постепенно нарастват запознатостта и позитивното отношение към ограниченията по деинституционализация на хората с умствена назадничавост и психологични разстройства. На национално равнище нарастват от 22% през 2020 година на 33% през 2023 година Сред локалните общности запознатостта и утвърждението нарастват от 41% до 48%, т.е. към този момент съвсем всеки втори знае и утвърждава процеса . Важно е да се означи, че локалните общности от обитаемоте места, в които към този момент са разкрити нови услуги, реагират положително – без значение дали са осведомени или не с ограниченията, поддръжката за тях съществено господства над неодобрението (63%:21%). Малко по-скептична остава необятната общност, само че и там утвърждението надвишава неодобрението (53:31%). Все още забележителна част от обществото е по-скоро пасивна и гледаща в профил с известно състрадание, само че без предпочитание да се ангажира и да разбере в дълбочина проблемите и същността на хората с такива проблеми. За да бъде преодоляна стигмата, която към момента тегне над тях, те би трябвало да бъдат забележими с персонални истории, които демонстрират позитивно развиване за тях в резултат на новия вид грижа.



Новоразкритите центрове за грижа от резидентен вид към 01.09.2023 година са общо 37. В осъществяване на дейностите по плана са направени общо 1007 оценки на потребностите и самостоятелни проекти за поддръжка на лицата, настанени в избраните за закриване профилирани институции и в Държавните психиатрични лечебни заведения. От тях сполучливо са изведени 517 консуматори и са закрити 6 профилирани институции от плануваните 10 такива. В хода на процеса е осъществена информационна и осведомителна акция в 28-те области на страната, в това число събития за разкриване на новите услуги в съответните обитаеми места. Разработени са обучителни пакети за продължаващо образование на експертите от обществената и здравната система и “Програма за подготовка за живот в общността ”.

Партньори и заинтригувани страни по плана са – Министерство на труда и обществената политика, Министерство на здравеопазването, Агенция за обществено подкрепяне, държавните психиатрични лечебни заведения, локални управляващи – кметове и администрация в общини, в които се построяват обществени услуги и в общини, в които се закриват профилирани институции, Националното съдружие на общините, неправителствени организации, осъществяващи действия в поддръжка на хората с увреждания и възстановяване качеството им на живот.

Проект BG05M9OP001-2.038 – 0001 – С01 „ Нова дълготрайна грижа за възрастните и хората с увреждания “, финансиран от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР