Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е имала правомощия да

...
Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е имала правомощия да
Коментари Харесай

ДАНС: ЧЕЗ са щели да продадат и за 200 млн. евро

Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор е имала пълномощия да управлява ЧЕЗ България единствено до лятото на 2008 година Нашите инспекции през този интервал демонстрираха, че компанията не е нарушавала приватизационния контракт. Тя не е прекъсвала лицензионната активност, не е прехвърляла акции и е запазила обществения си ангажимент да пази броя работни места. Това сподели пред взаимното съвещание на комисите по енергетика и по вътрешен ред и сигурност представителят на организацията.
Освен това ЧЕЗ не е раздала нито един път дял в следения интервал сред 2005 и 2008 година.
Шефът на ДАНС Димитър Георгиев съобщи, че по данните на организацията ЧЕЗ е почнала да разпродава активи в Българиа още през 2014 година Приходите от тези разпродажби не са останвали в сдружението в България а са прехвърляни в Прага.
Той съобщи също, че обектите на ЧЕЗ като се изключи нейното диспечерско ръководство не са измежду обектите, които се управляват от ДАНС като обекти с нараснали условия за сигурност.
„ Предвид това, че огромна част от договарянията по обсъжданата договорка са се провеждали в Прага, а ДАНС няма пълномощия отвън територията на страната, не сме следили договорката “, сподели Георгиев.
Шефът на Държавна организация Разузнаване Любомир Димитров сподели, че организацията е добила информация, че съгласно разбор на банката "Креди Суис " Фърст Бостън оценката на активите на ЧЕЗ в България е на стойност 225 млн. евро. Анализът е бил поръчан от един от претендентите. Също съгласно данни на организацията в началото желаната от чехите сума била 240 млн. евро, като те били склонни пр иевентуални договаряния да правят отстъпка до 200 млн. евро.
Другото сведение, което Димитров показа пред комисията е, че един от първичните претенденти е била чешката "Енерго-Про ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР