Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е установила нередности в

...
Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е установила нередности в
Коментари Харесай

Договори за милиони за затворите отиват на прокурор

Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) е открила нередности в 20 публични поръчки в пандизите за интервала 2020-2021 година Те ще бъдат дадени на прокурор. В множеството е имало единствено един претендент или останалите участници в търговете са отстранявани, а цените са били повишени. Всички контракти са по публични поръчки на Главната дирекция " Изпълнение на наказванията ".
Пропуските стартират още от процеса на обмисляне, през изискванията за присъединяване в процедурата и подписване на договорите до осъществяването им, заяви правосъдният министър Надежда Йорданова. Съставени са голям брой актове за определяне на административни нарушавания, има и индикации за измами.
Успоредно с инспекциите на АДФИ поради голям брой сигнали Вътрешният одит на Министерството на правораздаването е направил инспекция на контракт за осъществяване на доставка на хранителни артикули на едро за потребностите на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията (ГДИН). Договорът бил подписан през 2021 година
Един от посочените от министърката образци е за контракт за 1,5 млн. лв. за дезинсекция и дератизация в пандизите, за който има открито нарушаване. Парите са платени за обработка на над 8000 кв. метра, а най-после се оказало, че работата е свършена от един човек за един час.
Така да вземем за пример консорциум " Чех груп " е сключил контракт за 5 години за доставка на храна на лишените от независимост за 46 млн. лв.. Зам.-министър Емил Дечев акцентира, че при обиколките си в пандизите е видял по какъв начин кг кашкавал се доставя за 20 лева, а литър олио - за 5 лева
Фрапираща е публичната поръчка за униформи, сподели Йорданова. Тя още веднъж е подписана на съвсем оптимално позволена цена. Подобен е казусът с поддръжка на климатици, при който от 10 претенденти са отстранени девет, а печели този с най-висока цена. Същият е методът и при публичната поръчка в пробационните служби.
Всички тези поръчки са подписани през 2020 и началото на 2021 година Подписи под тези контракти са поставени от заместник-директора на пандизите.
Заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев съобщи, че ще бъде сезирана прокуратурата. Той увери, че министерството ще си търси парите за неизпълнени действия и няма да остане безучастно при тези данни. От ведомството ще желаят от шефа на ГДИН да търси дисциплинарна отговорност на отговорните лица.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР