Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е открила през третото

...
Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е открила през третото
Коментари Харесай

АДФИ е открила проблеми при 24 обществени поръчки за близо 20 млн. лева през третото тримесечие


Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) е разкрила през третото тримесечие 24 непроведени или безпричинно извършени публични поръчки (ОП) на обща стойност 19 677 443 лева, оповестява АДФИ.

Установените нецелево изхарчени пари са в размер на 929 139 лева По време на инспекциите са възобновени в бюджета 736 981 лева.  В хода на инспекциите са разкрити породени вреди за 362 415 лева, като от тях са възобновени 237 144 лева Съставени са три акта за начет.

През  тримесечието с най-голям дял (58 на сто) са финансовите инспекции в общини, следвани от други разпоредители с бюджет по държавния и общински бюджет (24 на сто), търговски сдружения с държавно или общинско присъединяване в капитала (16 на сто) и министерства (2 на сто). Най-често установяваните нарушавания са на Закона за публичните поръчки, Закона за финансово ръководство и надзор в обществения бранш, Закона за счетоводството, Закона за обществените финанси, както и на подзаконови нормативни актове.

Сред инспекциите на АДФИ  е и тази за " осъществяването на наредбата на член 11, алинея 5 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, по отношение на преведени през 2019 година от Министерството на защитата по сметка на държавното управление на Съединените американски щати средства за осъществяване на интернационалните контракти по отношение на придобиването на нов вид военен аероплан (ратифицирани със закон - Дъждовни води, бр. 60 от 2019 г.), които могат да се подават и влагат посредством сметки във Федералната аварийна банка на Ню Йорк в интерес на Министерството на защитата въз основа на решение на Министерския съвет при изискване за следваща ратификация ". Нарушения не са открити.

Агенцията е инспектирала и работата на Агенция " Пътна инфраструктура " по социална поръчка с предмет " Определяне на реализатор на планиране (изготвяне на механически проект) и строителство на обект: Автомагистрала " Русе-Велико Търново “ от км 0+400 до км 76+040 по две обособени позиции: Обособена позиция номер 1: Участък Русе - Бяла от км 0+400 до км 40+640; Обособена позиция номер 2: Обход на град Бяла. Обществената поръчка е на стойност съвсем един милиард лв..

Проверка на осъществяването на три публични поръчки от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) София е открила  две нарушавания. Проверките в БАБХ са за избора на външна акредитирана лаборатория за диагностични проучвания за заболявания по животните. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР