Агенцията за държавен финансов контрол(АДФИ) е установила 19 нарушения при

...
Агенцията за държавен финансов контрол(АДФИ) е установила 19 нарушения при
Коментари Харесай

АДФИ откри 19 нарушения в обществени поръчки за 88 млн. лева на Община Пловдив

Агенцията за държавен финансов контрол(АДФИ) е открила 19 нарушавания при възлагането на 7 публични поръчки от Община Пловдив.  Финансовата ревизия бе „ изпратена “ по сигнал в Пловдив от Асен Василев, още до момента в който бе министър на финансите. От АДФИ са ревизирали 7 огромни публични поръчки на стойност от 88 млн. лв. без Данък добавена стойност.
Прочетете още
Те са били за:  „ инспекция за правомерност по отношение на спазването нормативните уредба в региона на публичните поръчки при откриването, провеждането и възлагането на публични поръчки, както и инспекция за правомерност по отношение на осъществяването на подписаните контракти и документалната аргументираност на осъществените заплащания по тях “.

Сред обектите са били строителството на стадионите „ Христо Ботев “ и „ Локомотив “. Другите са: реконструкцията на ул. „ Даме Груев “,  проектът за Небет тепе и Източната порта;  санирането на 5 жилищни блока през „ Региони в напредък “; третият лот на Водния цикъл – за замяна на канализационната мрежа на ул. „ Брезовско шосе “, както и новата детска градина за 8 групи в „ Тракия “

Седем нарушавания от общо 19-те са свързани с  метода на правенето на оценки при определянето на извършите и неналичието на опция да се оценят  техническите оферти в офертите.  Според АДФИ се дава неограничена независимост на оценителната комисия, без да има механизъм за оценка на техническите оферти всъщност,  който да разреши да се оценят по-високо тези предложения, в случай че оферират по-високо качество на осъществяването и/или по-добри механически характерности.  Това е довело до отстраняването на всички участници без един, който е определен за реализатор.

Други 8 нарушавания на Закона за публичните поръчки също са свързани с методиките при определянето на компаниите.  Констатацията на финансовата ревизия за различен две нарушавания е, че не са подписани писмени контракти с външни специалисти, който да прави оценка офертите на компаниите.  От АДФИ са открили, че е в профила на купувача на Община Пловдив не са поставени и мнение на Агенцията за публични поръчки за натрапен надзор по критериите.

Още нарушавания от инспекцията на АДФИ са, че  при осъществяването на договорите, подписани след извършените процедури за възлагане на публични поръчки, е открито неспазване на договорни клаузи по отношение на: - ненавременно показан на възложителя финансово-строителен проект и график за осъществяване на СМР; - неналичие на поръчителство с годна гаранция по отношение на предоставени предплатени заплащания за два отчетни интервала, с което не са предпазени финансовите ползи на общината; - неспазване на единичните цени на материалите от анализните цени към количествено-стойностна сметка, неразделна част от подписан контракт за социална поръчка, показана с плановата документи.

За всички тези нарушавания са формирани 19 акта за открито административно наказване, като следва да бъдат санкционирани и виновниците за тези неточности. Възложител по всичките поръчки е зам.-кметът Пламен Райчев, като той евентуално ще бъде санкциониран по множеството от поръчките. 

За някои от констатациите може да бъдат бъдат взети и следващи ограничения по Закона за държавната финансова ревизия, като част от отчетите да се изпратят към Министерство на вътрешните работи или Прокуратурата.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР