Агенцията по заетостта представи в края на 2021 г. свое

...
Агенцията по заетостта представи в края на 2021 г. свое
Коментари Харесай

Проф. д-р Марияна Божинова: Стопанска академия „Димитър А. Ц...

Агенцията по заетостта показа в края на 2021 година свое изследване, съгласно което в топ 3 на професионалните посоки, в които ще бъдат най-търсените експерти от работодателите през идващите 3-5 години са „ Администрация и управление” и „ Икономика”. По този мотив потърсихме проф. доктор Марияна Божинова – ректор на едно от най-старите и влиятелни висши учебно заведение в България – Стопанска академия „ Димитър А. Ценов “, което реализира образование точно в тези две посоки, с цел да показа с какво Свищовското висше учебно заведение притегля студентите и по какъв начин ще посрещне кандидатстудентската си акция за 2022 година.

– Проф. Божинова, в края на 2021 година изследване на Агенцията по заетостта сподели, че професионалните посоки „ Икономика” и „ Администрация и управление” са от трите сфери, в които работодателите ще търсят най-вече експерти през идващите 3 до 5 години. На какво се дължи това на фона на все по-търсените и предпочитаните инженери специалности?

– Здравейте и благодаря за поканата при започване на 2022 година да беседваме по тематики, засягащи висшето обучение по стопанска система у нас. Директният отговор на Вашия въпрос е, че експерти в региона стопанската система, администрацията и ръководството постоянно са били търсени и ще бъдат търсени от работодателите. На процедура за активността на частните компании, държавните компании, държавните институции, локалните управляващи и неправителствените организации са нужни доста експерти по счетоводство, бюджетиране и финанси. За финансовия бранш са нужни специалисти по вложения, обезпечаване и банково дело. Туристическият бранш пък изпитва потребност от квалифицирани мениджъри. Ето за какво имам вяра, че икономическите специалности ще продължат да бъдат настоящи и в бъдеще. Нещо повече, заради посочените от мен аргументи смятам, че образованието по стопанска система, администрация и ръководство не би трябвало да бъде подценявано от страна на централната власт и обществото за сметка на други професионални посоки. Да, инженерните специалности и тези, свързани с осведомителните технологии, са значими и би трябвало да бъдат развивани през 21-и век, само че никога не трябва да се позволява в един предстоящ миг страната да остане без задоволително експерти по стопанска система, тъй като това ще ощети доста браншове на нашето стопанство.



– Свищовската академия е едно от най-старите висши учебни заведения в България. Наскоро тя навърши 85 години от своето учредяване. Как отбелязахте юбилея?

– Свищовското висше учебно заведение е учредено на 08 ноември 1936 година от Цар Борис III вследствие на обилно подаяние на свищовския бизнесмен Димитър Апостолов Ценов, направено през 1912 година Поради въведените противоепидемични ограничения в страната не успяхме да осъществяваме всички запланувани събития във връзка годишнината. Затова я отбелязахме само с огромна интернационална научно-практическа конференция с над 200 участника от целия свят, която беше извършена онлайн. Самите тържества сме отсрочили за пролетта на тази година, когато се надяваме противоепидемичните ограничения да разрешат тяхното осъществяване. Затова ще се възползвам от трибуната на Вашата медия да разглася, че дарителската ни акция „ Моята скромна милостиня “, която стартирахме във връзка юбилея ни дружно с Фондация „ Димитър А. Ценов “, към момента продължава и всички искащи могат да се включат в нея. От друга страна, изключително скъпа премия във връзка годишнината на Стопанската академия беше Плакетът „ Св. Св. Кирил и Методий”, с който президентът на Румен Радев удостои Свищовското висше учебно заведение поради неговия принос за образуването основите на стопанското обучение в Република България, за основаването и одобряването на стратегиите за висше обучение и квалификацията на генерации експерти в региона на икономическите науки, както и за сполучливите съдействия с бизнеса за въвеждане на новаторски артикули и услуги.

– Намираме се на прага на новата кандидатстудентска акция. Кога ще започва тя за СА „ Д. А. Ценов “ и какво ще предложите на всички евентуални кандидат-студенти?

– Официалният старт на кандидатстудентската ни акция за тази година ще бъде на 20 януари. През нея ще предложим на кандидат-студентите нашето богато просветително портфолио от 21 бакалавърски и 40 магистърски специалности в региона на финансите, застраховането, счетоводството, търговията, туризма, предприемачеството, мениджмънта, обществената администрация, маркетинга, интернационалните стопански връзки, финансовия надзор, бизнес информатиката, аграрната стопанска система и статистиката. Много от тях се оферират на непознат език или са по съглашение за двойна тапия с задгранични университети. Тоест мога да кажа, че Стопанската академия предлага просветителни артикули, които покриват всички мечтани и настоящи все още стопански посоки. От друга страна, образованието в просветителната и научна степен „ доктор” при нас е по 16 докторски стратегии, като 10 от тях се оферират и на непознат език. Тук е мястото да уточня, че образователните ни стратегии във всички просветителни степени са създадени взаимно с представители на практиката и отразяват нейните потребности. Нещо повече, сега по план „ Икономическо обучение в България 2030”, в който сме сътрудници на УНСС, ще цифровизираме, модернизираме и синхронизираме образованието по стопанска система съгласно актуалните условия. Това ще ни приближи доста до европейските университети по качество на образованието. Ето за какво чакам с оптимизъм нашия 87-и следващ випуск от студенти и съм уверена, че тези, които ни изберат за свое висше учебно заведение ще останат удовлетворени от образованието, което ще получат при нас.



– С какво Свищов и Стопанската академия са атрактивни за бъдещите студенти? Как възнамерявате да ги привлечете?

Всеизвестно е, че Свищов е една от люлките на нашата просвета и обучение още от времето на Възраждането. Дори в трудите пандемични години градът продължава да поддържа това добро име. Свищов е хубав, спокоен и комфортен дребен град, който подготвя към учене и образуване на познанства. Както към този момент показах СА „ Д. А. Ценов “ предлага първокласен учебен артикул във всички просветителни степени, в това число и в отдалечена форма. При нас материалната база и социално-битовите условия също са на доста положително равнище. Разполагаме със лични общежития, в които настаняването е при доста преференциални условия. Притежаваме личен състезателен комплекс, който включва плувен басейн, две спортни зали, закрита лекоатлетическа писта, стадион, баскетболни стадиони и футболен стадион. Съвместно с Фондация „ Димитър А. Ценов “ годишно предоставяме стипендии за стимулиране на нашите изявени студенти и студенти в неравностойно състояние. Само при честването на студентския празник през 2021 година отличихме над 45 изявени студенти като измежду наградените бе нашата второкурсничка и олимпийска шампионка по карате от Токио ’2020 Ивет Горанова. Също по този начин Свищовската академия си партнира сполучливо с над 100 организации от сферата на бизнеса и държавното ръководство у нас. Наши университетски сътрудници са и голям брой непознати университети от Европа, Северна Америка, Южна Америка, Африка и Азия. Това разрешава доста интензивно да участваме в продан на студенти и преподаватели по стратегия Еразъм+. Всяка година при нас идват голям брой задгранични студенти от Китай, Тайван, Русия, Украйна, Армения и Европейски Съюз. По този метод осигуряваме на нашите студенти опция да живеят в мултикултурна среда, а това е съществено преимущество в глобализиращия се свят.

– Споменахте отдалечено образование, което през последните години се наложи около пандемията от новия ковид. Как го организирахте при вас? Изпитахте ли усложнения при прекосяването към онлайн режим на образование?

– Ние сме измежду първите висши учебни заведения, които вкараха отдалечено образование още през 1999 година Тогава то беше единствено за ОКС „ магистър”, само че от няколко години предлагаме отдалечената форма на образование и в ОКС „ бакалавър”. Дългогодишният ни опит в отдалеченото образование, създаването на мултимедийни образователни материали и технологии за онлайн осъществяване на изпитни процеси, ни разреши доста бързо и без особени старания да превключим към напълно онлайн режим на образование, когато породи рецесията с COVID-19. Днес платформата за електронно образование на СА „ Д. А. Ценов” (dl.uni-svishtov.bg) включва 2 299 образователни курса, 215 858 тестови единици, изпитни въпроси и задачи, както и 425 виртуални аудитории. По тези индикатори Академията е преди всичко в страната и обезпечава най-пълноценното отдалечено образование по стопанска система, администрация и ръководство. На този декор отзивите от нашите студенти за технологията на нашето онлайн образование са извънредно положителни. Затова по никакъв начин не е инцидентно, че до момента имаме над 30 000 подготвени студенти в отдалечена форма, а през предходната година реализирахме 20% растеж на искащите да се образоват отдалечено в ОКС „ бакалавър “. Всичко това ме изпълва с оптимизъм, че Свищовското висше учебно заведение е готово да посрещне провокациите на цифровата епоха в областта на висшето обучение.



– Каква очаквате да е 2022 година за Стопанската академия в Свищов?

– Мога да кажа, че се обрисува доста добра година за нашето висше учебно заведение. Основанията за това са доста. Вероятно през 2022 година тежката част от коронакризата ще стартира последователно да отшумява, което ще върне увереността и желанието на младите хората да учат. Също по този начин осъществяването на моята управническа стратегия върви по проект. Атестат за това бе една от най-високите оценки, която получихме от министъра на образованието и науката – учен Николай Денков за осъществяването на заложената от МОН Политика за развиване през интервала 2020-2021 година Във финансово отношение висшето учебно заведение е устойчиво. Образователните ни артикули са на високо равнище. Реализираме огромни научни и просветителни планове. Започваме интензивно да подтикваме провеждането на новаторски научни проучвания, които да бъдат оповестени в интернационално приетите бази данни с научна продукция. Тоест Свищовската академия се движи в вярната посока. Затова и упованията ми за 2022 година са положителни както във връзка с кандидатстудентския ни банкет, по този начин и във връзка с активността на висшето учебно заведение. Пожелавам новата година да е сполучлива и за всички в системата на висшето обучение у нас.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР