Агенцията по заетостта (АЗ) обяви три мерки с европейско финансиране,

...
Агенцията по заетостта (АЗ) обяви три мерки с европейско финансиране,
Коментари Харесай

Агенцията по заетостта обяви три мерки за украинските граждани на българския пазар на труда

Агенцията по заетостта (АЗ) разгласи три ограничения с европейско финансиране, които са разполагаем на украинските жители с краткотрайна протекция в България за сполучливата им реализация на пазара на труда. Общият бюджет е 404 млн. лева, които са обезпечени по Програмата „ Развитие на човешките запаси “, оповестяват от организацията. 

Украинските жители с краткотрайна протекция, също като българските жители, имат достъп до услугите, които се осъществят в осъществяване на Компонент 1 „ Активиране “ по мярката „ Започвам работа “. Бюджетът е в размер на 34 млн. лева и той ще се употребява, като се провеждат събития и трудови тържища, осведомителни акции в интернет, ателиета за работа и мобилни екипи. Планирано е разкриването на Центрове за активиране, в които безработните и неактивни хора ще бъдат стимулирани за интензивно държание на пазара на труда. Първите шест центъра към този момент действат в Димитровград, Кюстендил, Ихтиман, Перник, Пазарджик и Сливен, в които безработните участници ще бъдат насочвани към свободни работни места, подобаващи образования за повишение на уменията, както и за валидиране на професионални умения и подготовка. 

Предстои оповестяването на Компонент 2 „ Обучение “ по мярката „ Започвам работа “, който е с бюджет от 42 млн. лв.. В този съставен елемент посредством ваучери безработните и неактивните ще бъдат насочвани към образования за професионална подготовка и основни компетентности, като да вземем за пример притежаване на непознат език, в това число и на български език. 

Украинските жители в България, които имат предпочитание да стартират работа, ще могат скоро да се включат и в дейностите по Компонент 3 „ Заетост “ на мярката „ Започвам работа “. Компонентът е с бюджет от 224 млн. лева, а дейностите ще включват подкрепена претовареност за интервал от 6 до 24 месеца, както и даване на еднократни тласъци за опазване на заетостта след приключване на интервала на субсидирана претовареност. 

Украинските младежи до 29-годишна възраст, които са безработни или неактивни, ще могат да аплайват по мярката „ Младежка претовареност + “, която също следва да стартира. Тя е с бюджет от 80 млн. лева По тази стратегия на безработните и неактивни младежи ще бъде обезпечена опция за стажуване, образование по време на работа и включване в субсидирана претовареност. 

Украинските жители с краткотрайна протекция, които имат дребни деца и имат предпочитание да се интегрират на пазара на труда, могат да аплайват по мярката „ Родители в претовареност “, която е с бюджет от 24 млн. лв.. С дейностите по интервенцията се обезпечават грижи за деца, които не посещават ясли, детски градини и предучилищни групи. С обезпечаването на детегледачи се дава опция на родителите да стартират работа. 

От АЗ оповестиха, че се постанова да бъде прекратен приемът на заявки по мярката „ Солидарност “, финансирана със средства по Оперативната стратегия „ Развитие на човешките запаси “ поради приключването на програмен интервал 2014-2020 година. Всички утвърдени ще могат да довършат сполучливо своето присъединяване по мярката, с която беше обезпечена навременна поддръжка за бърза интеграция на пазара на труда на разселени хора от Украйна, се отбелязва в известието. 

Украинските жители с краткотрайна протекция в България могат да употребяват опциите за улеснен достъп до пазара на труда и по други ограничения и стратегии, финансирани с национални и европейски средства, като потърсят настояща информация за тях в бюрата по труда в страната. 

От началото на април беше удължено осъществяването на плана „ Солидарност “, който обезпечава поддръжка за бърза трудова интеграция на украински жители, пристигнали в България след 24 февруари 2022 година. Проектът е финансиран от Оперативната стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020 година. Ще бъде удължена заетостта на включените в плана украинци - вместо досегашните три месеца, субсидираната претовареност ще бъде шест месеца. Работодателите ще получават тласъци за половината от продължителността на субсидираната претовареност, а не, както до момента - съразмерно на заетостта.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР