FDA одобрява актуализирани ваксини срещу COVID-19 на Pfizer, Moderna: Ето какво трябва да знаете

...
Агенцията по храните и лекарствата на Съединените щати (FDA) одобри
Коментари Харесай

Агенцията по храните и лекарствата на Съединените щати (FDA) одобри актуализирани ваксини срещу COVID-19, надявайки се да повиши защитата срещу най-новите щамове на коронавирус и да притъпи всякакви скок през предстоящите есенни и зимни сезони в северното полукълбо.

Ето какво трябва да знаете за ваксините и тяхната ефективност:

Защо имаме повече ваксини срещу COVID-19?

Развиващият се коронавирус няма да изчезне. Подобно на начина, по който противогрипните ваксини се актуализират всяка година, FDA каза на производителите на ваксини срещу COVID върху какво трябва да се съсредоточат.

Актуализираните ваксини имаха една цел: потомък на Omicron на име XBB.1.5.

Това е голяма промяна, тъй като ваксините, предлагани от миналата година, са комбинирани ваксини, насочени към оригиналния щам на коронавирус и неговия вариант Omicron, открит много преди XBB.1.5, което ги прави много остарели.

FDA одобри новите ваксини на Pfizer и Moderna, докато версията Novarax все още се преразглежда.

Разрешението също така следва скорошно нарастване на случаите, което дойде в момент, когато новият EG.5 подвариант на Omicron – с прякор Eris – започна да се разпространява бързо в САЩ и други страни.

Учените също изразиха загриженост относно силно мутиралия подвариант BA.2.86, който беше открит в няколко страни.

Кога ще бъдат налични новите COVID ваксини?

Pfizer и Moderna казаха, че техните актуализирани ваксини се очаква да бъдат налични за повечето хора в САЩ през следващите дни.

Одобрение от директора на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) Манди Коен, което се очаква през следващите дни, трябва да разчисти пътя за новите снимки. Коен каза, че очаква снимките да бъдат пуснати през септември.

Кой трябва да получи новата ваксина срещу коронавирус?

FDA одобри инжекциите за хора на възраст 12 и повече години и ги разреши за спешна употреба при деца на възраст от шест месеца до 11 години.

Ще бъдат ли достатъчно ефективни?

Здравните служители са оптимисти, като изключим нова мутация на вируса.

Вариантът XBB.1.5 изчезна през месеците, необходими за коригиране на ваксината. Днес има комбинация от различни варианти, причиняващи заболяване, като най-често срещаните са сравнително близки роднини.

Последните лабораторни тестове от производители на ваксини и други изследователски групи показват, че актуализираните снимки ще предложат кръстосана защита.

По-ранните ваксинации или инфекции продължават да помагат за предотвратяване на тежко заболяване и смърт, но защитата отслабва с времето, особено срещу по-леки инфекции, тъй като вирусът непрекъснато се развива.

Подобно на по-ранните версии, те се очаква да предпазват в най-голяма степен от най-тежките последици от COVID, отколкото от лека инфекция.


Можете ли да получите ваксини срещу грип и COVID-19 едновременно?

Да. CDC казва, че няма разлика в ефективността или страничните ефекти, ако хората получат инжекциите едновременно, въпреки че една във всяка ръка може да е по-удобно.

Центърът за контрол на заболяванията настоява да се направи годишна противогрипна ваксина за почти всички на възраст шест месеца и повече.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР