Агенцията по безопасност на храните в Русе глоби стопани, които

...
Агенцията по безопасност на храните в Русе глоби стопани, които
Коментари Харесай

Глобиха стопани в Русенско, скрили прасета от ветеринарните власти

Агенцията по сигурност на храните в Русе санкции стопани, които не са заклали непринудено прасетата си поради болестта от Африканска чума. Проверките са осъществени по сигнали в село Ново село и град Бяла. От 800 персонални стопанства в Русенска област, до момента са тествани 90.

Русе

Семействата, които са скрили прасетата си от ветеринарните управляващи, са глобени с по 500 лв..
Д-р Георги Дяков – шеф на Областната Дирекция на БАБХ-Русе: Двама притежатели не бяха оповестили и заявили, че отглеждат такива животни. Животните бяха умъртвени по човечен метод.
Глобеният гражданин на Ново село има 7-членно семейство. Те са знаели за заповедта да заколят прасето си, само че са решили да го запазят за Коледа. Затова го скрили в мазето си, споделя бащата на стопанина.
Васил Христов: То момчето три дни плака за него. То му беше първото прасе, което си е купил. Те са небогати, не могат да свият двата края.Д-р Георги Дяков – шеф на Областната Дирекция на БАБХ-Русе: Това, че болестта все още не се демонстрира, не значи че вирусът не е към нас. Трябва да се засилят ограниченията за биосигурност и развъждането на животни в персонални стопанства да бъде прекъснато в идната година.
Само на 6 километра от Русе – в румънския окръг Гюргево, вирусът продължава да се популяризира. В частни стопанства са регистрирани 200 огнища, инфектирани са 5 свинеферми. Умъртвени са над 5 хиляди свине през последния месец, стана ясно по време на съвещание на българо-румънската земеделска комисия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР