Агенцията по безопасност на храните в Пловдив глоби обект на

...
Агенцията по безопасност на храните в Пловдив глоби обект на
Коментари Харесай

Глобиха супермаркет в Пловдив, продавали зехтин с изтекъл срок на годност

Агенцията по сигурност на храните в Пловдив санкции обект на веригата супермаркети „ Т-Маркет ” след сигнал, че в магазин в ЖР „ Тракия ” се оферират няколко типа зехтин с изминал период на валидност.

По сигнал на клиент, на 20 декември 2021 година в магазина на ул. Шипка № 6 била осъществена инспекция от органите на ОДБХ Пловдив, като били открити като налични и предлагани на клиентите за продажба артикули, чийто период на валидност все още на инспекцията бил изминал. Става въпрос за 40 бутилки зехтин от разнообразни марки.

Проверяващите съставили констативен протокол и връчили на шефа покана за сформиране на акт за открито административно нарушаване. В следствие било издадено и наказателно разпореждане, с което на сдружението е наложено административно наказване имуществена глоба в размер на 2000 лв..

След санкцията веригата решила да апелира наказването пред Пловдивския Окръжен съд.

На базата на всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, съдът е на мнение, че както съставителят на акта, по този начин и наказващия орган вярно са установили нарушаването.

„ При установяване дали дадена храна е негодна за консумация от индивида се взема поради, дали тя е неприемлива за консумация от индивида съгласно използването, за която е предопределена, заради замърсяване в резултат на съществуването на непознати субстанции или по други аргументи, заради разложение, утежняване или гниене. В актуалният случай имаме типично минимум утежняване на храната защото същата изгубва характерните си свойства, заради което видно от тези разпореждания храните след приключването на периода на минимална продължителност са негодни за човешка консумация, защото са изгубили както характерните си свойства, по този начин и не дават отговор на условията за сигурност ”, се споделя в претекстовете на магистратите.

В случая се открива, че сдружението фактически е направило точно посоченото нарушаване.

След разглеждането на всички материали по делото, съдът е приел, че вярно административно-наказващият орган е съобразил критериите за оразмеряване на административната глоба и е натрапен минималният размер на глобата. Според съда, не е налице „ незначителен случай ” на административно нарушаване, доколкото количеството на предлаганите хранителни артикули не е пренебрежимо малко, а и срокът на минимална продължителност е превишен с един до 5 месеца. В тази връзка съдът намира, че казусът не разкрива по-ниска степен на социална заплаха от елементарните случаи и степента на засягане на публичните връзки.

Според магистратите изложеното наказателното разпореждане е обосновано и законосъобразно и избраното наказване е заслужено и по тази причина следва да бъде доказано напълно.

Освен санкцията от 2000 лв., „ Т-Маркет ” следва да заплати на Българска организация по сигурност на храните сумата от 80 лева, представляващи юрисконсултско заплащане.

Решението предстои на обжалване в 14–дневен период пред Административен съд Пловдив.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР