Агенцията на ООН за ядрен надзор прие снощи своята трета

...
Агенцията на ООН за ядрен надзор прие снощи своята трета
Коментари Харесай

МААЕ отново прикани Русия да се оттегли от Запорожката АЕЦ

Агенцията на Организация на обединените нации за нуклеарен контрол одобри нощес своята трета резолюция от началото на войната в Украйна, в която приканва Русия да приключи всички свои дейности към украинските нуклеарни съоръжения. Това оповестиха дипломати, взели участие в гласуването при закрити врата, съобщи Ройтерс.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8246
В проекторезолюцията, импортирана от Канада и Финландия за гласоподаване в 35-членния директорски съвет на Международната организация за атомна сила (МААЕ), се приказва категорично за Запорожката АЕЦ, както беше направено и в предходната резолюция от септември. Двайсет и четири страни гласоподаваха през вчерашния ден " за ", две бяха " срещу ", седем се въздържаха и две страни не участваха във вота, споделиха пред Ройтерс дипломати.

ТАСС, базирайки се на съветското посолство във Виена, посочи, че срещу са се оповестили представителите на Русия и Китай, а Виетнам, Индия, Кения, Намибия, Пакистан, Саудитска Арабия и Република Южна Африка са се въздържали.

В резолюцията се утвърждава заключението от инспекцията на специалисти от МААЕ в Украйна, че не са открити признаци за " недекларирана нуклеарна активност или материали, свързани с създаването на устройства за разпръскване на радиация ( " мръсни бомби " ) на три места в Украйна ", добави ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР