Агенцията на ООН за палестинските бежанци заяви, че ще бъде

...
Агенцията на ООН за палестинските бежанци заяви, че ще бъде
Коментари Харесай

UNRWA казва, че недостигът на гориво ще спре работата по оказване на помощ в Газа в рамките на 48 часа

Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци съобщи, че ще бъде принудена да спре работата по оказване на помощ в Ивицата Газа в границите на 48 часа, защото израелската блокада натоварва достъпа до по този начин нужното гориво.

В обява в обществените медии в понеделник Томас Уайт, началник на Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне и работа на палестинските бежанци (UNRWA) в Газа, сподели, че горивото не е било позволено в Газа повече от месец, защото филантропичните условия доближават сериозни равнища.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла „ Пациентите умират “: Какво знаем за лечебните заведения в Газа под израелска блокада Поне 25 души погубен при израелски офанзиви против учебно заведение в град Газа Израелски удари в Газа убиха минимум 13, унищожиха кардиологичното поделение на ал-Шифа завършек на списъка

„ Хуманитарната интервенция в Газа ще бъде спряна през идващите 48 часа, защото не е разрешено да влиза гориво в Газа “, написа Уайт в X, някогашен Twitter.

Докато Израел продължава да удря Газа с въздушни удари на фона на сухопътна атака на територията, блокада, прекъсваща достъпа до храна, електричество и гориво, претрупа организациите, които се пробват да оказват помощ на разселените и ранените от борбите.

Палестинските управляващи обявиха, че израелските удари против Газа са умъртвили минимум 11 240 души, в това число повече от 4600 деца, от началото на боевете на 7 октомври, когато палестинската въоръжена формация Хамас извърши офанзива против Южен Израел, която умъртви към 1200 души, съгласно израелските управляващи.

Организация на обединените нации заяви в понеделник, че 101 служащи в Газа са били убити от началото на боевете.


В Газа, където здравната система е разтегната до точката на строшаване, колапсът на медицинските и информационните услуги попречва актуализациите на жертвите от 10 ноември.

Палестинските лекари приканиха, че лечебните заведения са свършили горивото, което ги прави неспособни да избавят пациенти, в това число новородени деца в кувьози, защото електрическите генератори стопират да работят.

Израелските сили се затвориха към болничното заведение ал-Шифа в северната част на Газа, като медицински служащи и минимум 650 пациенти са блокирани вътре. Говорителят на здравното министерство Ашраф ал-Кудра сподели, че 32 пациенти са умряли през последните три дни заради дефицит на сила.

Израел споделя, че болничното заведение се намира на върха на комплекс от тунели, употребявани от Хамас, обвиняване, което групата отхвърля.

„ Танковете са пред болничното заведение. Ние сме под цялостна обсада. Това е изцяло граждански регион. В болничното заведение остават единствено болнични заведения, болнични пациенти, лекари и други цивилни. Някой би трябвало да спре това “, сподели доктор Ахмед Ел Мохалалати, хирург, пред новинарската организация Ройтерс.

Той добави, че Израел е бомбардирал водни резервоари, водни кладенци и водни помпи за болничното заведение и че останалите „ едвам оцеляват “.

Длъжностни лица също предизвестиха, че изискванията, основани от бомбардировките и обсадата, могат да доведат до експлоадиране на заболявания, като достъпът до чиста вода е мощно стеснен.

„ Тази заран двама от главните ни реализатори на водоснабдяване стопираха работа – просто им свърши горивото – което ще лиши 200 000 души от питейна вода “, сподели Уайт.

Мансур Шуман, разселен палестинец, който избяга от северна Газа и потърси леговище в болничното заведение Насър в южната част на Газа, сподели пред Ал Джазира, че изискванията на мястото са били „ примитивни “.

„ Да оставим настрани храната и водата, електричеството, горивото. Няма сигурност, няма сигурност “, сподели той. „ Казаха ни: „ Отидете на юг, там ще бъдете в сигурност. “ Но всеки ден слушам по какъв начин нови коли за спешна помощ идват в болничното заведение. Виждам повече хора да водят околните си на гробището. “

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР