УНИЦЕФ казва, че една година след катастрофалните наводнения в Пакистан милиони деца все още се нуждаят от подкрепа

...
Агенцията на ООН за децата предупреждава, че една година след
Коментари Харесай

Агенцията на ООН за децата предупреждава, че една година след катастрофалните наводнения в Пакистан милиони деца децата все още се нуждаят от хуманитарна помощ и достъп до основни услуги

От MUNIR AHMED Associated Press 25 август 2023 г., 3:13 ч. Опустошителни наводнения, около 4 милиона деца продължават да се нуждаят от хуманитарна помощ и достъп до основни услуги, тъй като недостигът на средства остава проблем препятствие при възстановяването.

Предупреждението от УНИЦЕФ идва, докато властите в източната провинция Пенджаб в Пакистан се надпреварват с времето, за да евакуират хората от районите, засегнати от прелялата река Сътледж. От 1 август спасителите са евакуирали над 100 000 души от изоставени райони в областите Касур и Бахавалпур.

Преди повече от шест месеца десетки държави и международни институции на подкрепена от ООН конференция в Женева обеща повече от 9 милиарда долара, за да помогне на Пакистан да се възстанови и възстанови от наводненията миналото лято. Но повечето от обещанията бяха под формата на заеми за проекти, които все още са в етап на планиране.

„Мусонните дъждове през този сезон влошават и без това предизвикателните условия за засегнати от наводнения общности, трагично отнели живота на 87 деца в цялата страна“, се казва в изявление на УНИЦЕФ.

Той каза, че приблизително 8 милиона души, около половината от които са деца, продължават да живеят без достъп до безопасна вода в засегнатите от наводнения райони. В него се казва, че повече от 1,5 милиона деца все още се нуждаят от животоспасяващи хранителни интервенции в засегнатите от наводненията райони, докато настоящият призив на УНИЦЕФ за 173,5 милиона долара остава само 57% финансиран.

„Уязвими деца живеещите в засегнатите от наводненията райони са преживели ужасяваща година“, каза Абдула Фадил, представител на УНИЦЕФ в Пакистан. „Те загубиха близките си, домовете и училищата си“, каза той. Завръщането на мусонните дъждове породи страхове от ново климатично бедствие, добави той.

Миналата година наводненията причиниха щети за повече от 30 милиарда долара, тъй като големи части от страната останаха под водата в продължение на месеци, засягайки 33 милиона души и убивайки 1739. Пороите разрушиха или повредиха 30 000 училища, 2000 здравни заведения и 4300 водоснабдителни системи.

УНИЦЕФ каза, че една трета от децата вече са били извън училище преди наводненията, докато недохранването достига извънредни нива и достъпът до безопасна питейна вода и канализация е тревожно нисък.

Провинция Южен Синд беше една от най-тежко засегнатите миналата година. Но Аджай Кумар, говорител на местната агенция за управление на бедствия, каза пред Асошиейтед прес, че властите не са получили никакви оплаквания или искания от областите засегнати от наводненията.

Хората, които са живели в помощни лагери или край пътя, са се върнали у дома, защото са получили обезщетение за претърпените щети и загуби, каза той. Местни организации извършват реконструкция и рехабилитация на къщи, училища и здравни заведения. „Мога да кажа, че ситуацията тук е нормална“, добави той.

В изявлението си агенцията за децата каза, че благодарение на подкрепата от международната общност помощта е достигнала 3,6 милиона души с първични здравни услуги Достъпът до безопасна вода беше осигурен за 1,7 милиона души в райони, където водоснабдителните мрежи бяха повредени или унищожени, достигайки до над 545 000 деца.

Психично здравна и психосоциална подкрепа също е предоставена на 258 000 деца, се казва в него.

УНИЦЕФ призова Пакистан и агенциите за подпомагане да увеличат и поддържат инвестициите в основни социални услуги за деца и семейства .. „Водите от наводненията си отидоха, но техните проблеми остават в този нестабилен по отношение на климата регион“, каза Фадил.

—-

Зарар Хан допринесе за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР