Агенцията на ООН за бежанците за палестинците заяви, че водата

...
Агенцията на ООН за бежанците за палестинците заяви, че водата
Коментари Харесай

Водата е „въпрос на живот и смърт“ за Ивицата Газа, казва агенция на ООН

Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците за палестинците съобщи, че водата към този момент се е трансформирала във „ въпрос на живот и гибел “ за хората в Ивицата Газа след Израел прекъсна водоснабдяването си.

Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне и работа на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) съобщи в събота, че повече от два милиона души към този момент са изложени на риск, защото водата изтича.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Решаващият подтекст на войната на Израел против Газа Нарушава ли Израел законите на войната, предопределени да защитят децата? „ Ще дойдем от земята ": задачите на Израел при сухопътна инвазия в Газа Руският дипломат в Организация на обединените нации приканва за преустановяване на огъня в спора Израел-Хамас завършек на списъка

„ Стана въпрос на живот и гибел. Това е наложително: горивото би трябвало да бъде доставено в този момент в Газа, с цел да направи водата налична за два милиона души “, сподели генералният комисар на UNRWA Филип Лазарини.

Никакви филантропични доставки не са били позволени в Газа към този момент седмица, съгласно организацията.

Чистата вода в линията Газа е на изчерпване, защото водната централа и публичните водопроводни мрежи стопираха да работят. Сега палестинците са принудени да употребяват мръсна вода от кладенци, което усилва риска от заболявания, излъчени по вода.

 INTERACTIVE_INFRASTRUCTURE_DAMAGE_GAZA_OCT14_2023-1697282764

Израел също наложи прекъсване на електричеството в Газа от сряда, което се отрази на водоснабдяването.

Междувременно хиляди се реалокираха от северна Газа, откакто Израел им подреди да го създадат на фона на своите въздушни офанзиви, нещо, което Организация на обединените нации назова „ невероятно “. Близо един милион души са били разселени от предходната седмица.

„ Сега би трябвало да докараме гориво с камиони в Газа. Горивото е единственият метод хората да имат безвредна питейна вода. Ако не, хората ще стартират да умират от тежка дехидратация, измежду които дребни деца, възрастни хора и дами. Сега водата е последният останал избавителен пояс. Призовавам обсадата на филантропичната помощ да бъде вдигната в този момент “, добави Ладзарини.

Миналия петък палестинската въоръжена формация Хамас предприе изненадващо многостранно нахлуване против Израел, при което починаха минимум 1300 души.

След това Израел стартира да удря анклава Газа, хвърляйки хиляди бомби, които убиха минимум 2215 палестинци.

 Interactive_Live tracker_Gaza_October14_2023_1020GMT_Casualty tracker 14-1 октомври 697275760

UNRWA също сподели, че нейните убежища в Газа към този момент не са безвредни, нещо, което назова „ невиждано “.

„ Войните имат правила. Цивилни, лечебни заведения, учебни заведения, клиники и пространства на Организация на обединените нации не могат да бъдат цел. UNRWA не пести старания, с цел да се застъпва пред страните в споровете, с цел да изпълнят отговорностите си според интернационалното право за отбрана на цивилни, в това число тези, търсещи леговище в приютите на UNRWA “, се споделя в известието.

„ Тази война не би трябвало да прави изключение. Защитата на цивилните и гражданската инфраструктура, в това число постройките на Организация на обединените нации, се отнася и за този спор. “

Организациите и държавните управления поставят старания за даване на филантропична помощ на доста, в това число стотици хиляди деца, които незабавно се нуждаят от нея.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР