Агенция Пътна инфраструктура тихомълком е сключила два договора на стойност

...
Агенция Пътна инфраструктура тихомълком е сключила два договора на стойност
Коментари Харесай

ПП/ДБ обвини АПИ, че тайно е сключила договори за строежа на АМ Струма

Агенция " Пътна инфраструктура " тихомълком е сключила два контракта на стойност 1,2 милиарда лв. за реализация на осъществяването на Лот 3.2 на автомагистрала " Струма " в  Това оповестиха от пресцентъра на обединението ПП/ДБ.

Според тях е притеснително това, че АПИ е финализирала контракти за планиране и строителство преди да са приключени процедурите по предложените от Европейска комисия стъпки - оценка на различните трасета отвън Кресненското дефиле, разбор на сходството на определения вид със характерните природозащитни цели и обезпечаване на финансиране на плана със средства от Оперативна програма " Транспортна съгласуваност ".

ПП/ДБ показват, че прибързаните дейности могат да доведат до загуба на европейско финансиране. Също по този начин те акцентират, че това е жестоко нарушаване на условието за гласност в Закона за публичните поръчки.

Обявленията за подписаните контракти са оповестени в регистъра за публичните поръчки повече от месец след тяхното подписване - на 12.05.2023 година В края на април 2023-а година са подписани спомагателни съглашения и към двата контракта, които слагат влизането им в действие под отлагателни условия за обезпечено финансиране, довеждане докрай на разбора за сходство със характерните природозащитни цели и довеждане докрай на процедурата за изменение на капиталовото предложение съгласно Закона за запазване на околната среда, написа още в позицията си ПП/ДБ.
 Шишков не се нае да каже от кое място ще мине трасето на Автомагистрала
Шишков не се нае да каже от кое място ще мине трасето на Автомагистрала " Струма "

Всички желаят екология и безвредни пътища, уточни той

Според обединението тази конюнктура обстановка поражда основателни подозрения за законосъобразността на дейностите на Агенция " Пътна инфраструктура ". ПП/ДБ прикани ръководителят на управителния съвет на АПИ да показа неотложно пояснения на следните въпроси:
Защо са подписани контракти за публични поръчки въз основа на предложения, подадени въз основата на капиталово желание за трасе, което не е утвърдено от Европейската комисия? Защо не са прекъснати стартиралите през 2018 година публични поръчки, в случай, че офертите са подадени още през 2018 година и контрактуваните цени евентуално не дават отговор на днешната пазарна обстановка? Защо са подписани въпросните контракти в случай, че не е приключен анализът на другите възможности и опциите за строителство на двете трасета на Лот 3.2 отвън Кресненското дефиле?4. Защо сключването на договорите не е навреме оповестено според условията на Закон за обществените поръчки? На какво правно съображение са променени договорите за публични поръчки едвам 20 дни след тяхното подписване? Защо е почнало осъществяването на пътен възел " Кресна " в случай, че не е изпълнено нито едно от отлагателните условия за влизане в действие на договорите? С какви средства е обезпечно финансирането на плана, в случай, че към момента не е признат държавния бюджет за 2023 година, нито е утвърдено финансиране със средства по Оперативна програма " Транспортна съгласуваност " 2021 - 2027 година от Европейската комисия? Какво е обяснението, че осъществяването на Лот 3.1.1 е предоставено на консорциум от сдружения, по отношение на чиито ръководители са повдигнати обвинявания за документни закононарушения, данъчни измами и пране на пари на стойност десетки милион във връзка със строителството на Автомагистрала " Хемус "?.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР