Агенция Пътна инфраструктура ще трябва да върне 5 милиона лева

...
Агенция Пътна инфраструктура ще трябва да върне 5 милиона лева
Коментари Харесай

Глобен сте за винетка? Вижте дали и как можете да си върнете парите от държавата

Агенция " Пътна инфраструктура " ще би трябвало да върне 5 милиона лв. на над 22 000 водачи, които от 2019 година насам са били санкционирани над три пъти годишно за липса на винетка. Водачите на МПС ще могат да подават заявки за възобновяване на сумите на интернет страницата на Националното тол ръководство. 
Прочетете още
Това стана ясно оповестеното на уеб страницата на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) заявление за възобновяване на безпричинно платени такси, което водачите, платили повече от три нарушавания годишно, би трябвало да подадат, с цел да получат парите си назад. 

Според признатите в 48-ото Народно заседание промени в Закона за пътищата водачите на МПС следва да не заплащат повече от три наказания годишно. Нормативните промени се постановиха, откакто стана ясно, че голям брой водачи са били в незнание, че камерите на тол системата в придвижване ги записват без годни винетки.

Предвиденият период за възобновяване на сумите е пет работни дни. Формулярите на заявките за възобновяване на надплатени суми са качени сайта на Националното тол ръководство, в раздел " За нас ", секция " Заявления ".

Към заявката за възобновяване на сумата от санкция за липса на винетка би трябвало да се приложат: копие от регистрационния ваучър на МПС-то; копие от документи, удостоверяващи осъществено заплащане на таксата; документи, доказващи основателността на настояването за възобновяване на платената такса; уверение от обслужващата банка за банковата сметка и титуляр, посочени от заявителя; и пълномощие (в случай че заявката не се подава от собственикa или ползвател на ППС) с категорично изтъкване на банковата сметка, по която следва да се възвърне сумата.

Корекция на сбъркана винетка

С признатите законови промени, в случай че при издаването на електронна винетка е позволена неточност при обявление на не повече от три признака и/или липсва знак от регистрационния номер на пътното транспортно средство, се разрешава промяна от съответните длъжностни лица.

За да бъде осъществена корекцията, е належащо винетката да е към момента годна и да бъде подадено заявление за смяна на позволена техническа неточност.

Към заявката за промяна на сбъркана винетка би трябвало да бъдат показани и следните документи: свидетелство за регистрация на ППС, касов бон за купена електронна винетка, в случай че е платена в брой, банково извлечение за купена е-винетка, при заплащане, осъществено по банков път и пълномощие, при положение, че заявката не се подава от притежател или ползвател на ППС.

Заявлението за промяна на сбъркана винетка също може да бъде изтеглено от уеб страницата на Националното тол ръководство.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР