Агенция Пътна инфраструктура е поискала от Комисията за защита на

...
Агенция Пътна инфраструктура е поискала от Комисията за защита на
Коментари Харесай

АПИ с важно искане към КЗК за предварително изпълнение на тол системата

Агенция " Пътна инфраструктура " е поискала от Комисията за защита на конкуренцията авансово осъществяване на контракта с компанията, която бе определена за реализатор на тол системата. Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, представен от news.bg. Той изясни, че сега е спазен регламентирания в Закона за публичните поръчки период и в този момент се изчаква произнасянето на съответните способени органи, с цел да бъде подписан договорът и да започва действителното внедряване на тол системата по републиканската пътна мрежа.

Регионалният министър министър заяви още, че следва на чисто експретно равнище да се изготвят промени в 104 нормативни акта. Като втората задача пред Министерство на регионалното развитие стои това, да се посочи процесът на надзор по внедряване на системата. Трето - остава основаването на финансов модел за тарифиране и обсег на системата, в това число и на избраните участъциот републиканската пътна мрежа, които ще бъдат обект на тол-такса.

" Заложеният обсег на системата, в заданието на процедурата от над 80% от републиканските пътища, най-вероятно ще бъде сведен ", предвижда Нанков и акцентира, че съгласно него сред 50% и 2/3 от републиканската пътна мрежа ще бъде обхваната действително от тол таксите. По думите му, обаче, специалистите са тези, които ще приготвят нужните разбори.

Като едно от значимите неща, които би трябвало да се свършат в мандата, държавното управление дефинира въвеждането на ТОЛ системата. За това изключително доста упорства министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, който предизвести за опозиция и че чака изборът да бъде обжалван, а процедурата още веднъж да се забави. " Едни хора към този момент втора година се пробват да саботират ТОЛ системата ", съобщи Нанков. За въвеждането й упорства и транспортният министър Ивайло Московски.

В началото на годината като едно от първите си дейности като новоизбран президент Румен Радев се разгласи срещу обновяване на процедурата за възлагане на социална поръчка за тол таксите. В профила си във фейсбук Радев осведоми, че от известие на уеб страницата на Агенция " Пътна инфраструктура " от 29 декември 2016 година излиза наяве, че е обновена процедурата за възлагане на социална поръчка за планиране, създаване и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от колите над 3,5 т. Това беше и едно от първите очевидни несъгласия сред премиера, тогава втори мандат и в оставка, Борисов и новия държавен глава.

На 18 май публичната поръчка бе обновена от АПИ, с цел да бъде прекъсната още веднъж единствено дни по-късно - на 22 май поради подадени на 19 май три тъжби.

След това поръчката беше стартирана още веднъж, като на 9 октомври бе определен консорциумът " КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС ".
Именно това беше името на най-вероятния победител.

Още тогава министър Николай Нанков предвижда, че сигурно поръчката ще бъде обжалвана. По-късно стана и ясно, че две от шестте компании, които участваха в тръжната процедура за реализатор на тол системата у нас, са подали тъжби.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР