Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) съобщи, че ще обжалва решенията на

...
Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) съобщи, че ще обжалва решенията на
Коментари Харесай

АПИ ще обжалва заповедта на Сандов за магистралата през Кресна

Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) заяви, че ще апелира решенията на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов от 1 август 2022 година, свързани с реализацията на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле (лот 3.2).

Във вторник някогашният към този момент екоминистър заяви, че е спрял строителството на автомагистралата през Кресненското дефиле поради нарушавания на екологичното законодателство.

От АПИ обръщат внимание, че решение по Оценка на въздействието върху околната среда № 3-3/2017 година, с което е утвърдено реализацията на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле, е издадено от министъра на околната среда и водите по законоустановен ред.

Оттогава досега АПИ работи в тясно съдействие с всички държавни институции, имащи отношение към плана, защото за сполучливото осъществяване на комплициран стратегически инфраструктурен обект на страната, каквато е правата сред Крупник и Кресна, е от голяма важност експертизата на експерти от разнообразни посоки.

За сектора лот 3.2 на автомагистрала " Струма ", с Решение по Оценка на въздействието върху околната среда № 3-3/2017, е утвърден вид " Източен Г10.50 " по прединвестиционно изследване от 2016 година Той планува дясното платно в посока Кулата да е по съществуващия път в дефилето, който ще се рехабилитира, а лявото платно в посока София, с габарит 10.50, да е в източна посока от дефилето.

Решаващото преимущество на този вид е еднопосочното придвижване на транспортни средства, което значително ще понижи трафика в дефилето и риска от произшествия, показват от АПИ.

Според пътната организация друго преимущество на този вид е забележителната еластичност при употребата на сектора, каквато сега липсва. В случай на произшествия, повреди, естествени бедствия или други събития, засягащи едното платно, придвижването ще може да бъде незабавно пренасочено по другото. Това ще разреши бърза и безвредна реакция на институциите, както и ще понижи усложненията и забавянията на трафика през това време, изясняват от пътната организация.

В мнението на Министерство на околната среда и водите за координиране на екологичната оценка на стратегия " Транспортна съгласуваност " 2021-2027 година, по която е планувано да се извърши пътят през Кресна, са избрани екологични ограничения.

Условията изискват осъществяването на спомагателна оценка на другите възможности и опциите за строителството на две трасета на лот 3.2 на автомагистрала " Струма " - Г 10.50 и Г20, в това число във връзка с характерните природозащитни цели и ограниченията за предпазените зони " Кресна - Илинденци " и " Кресна " при прецизно осъществяване на рекомендациите на Европейската комисия, показват от АПИ.

За да се направи тази спомагателна оценка задачите на двете предпазени зони, наранени от плана, би трябвало да се дефинират и одобряват от Министерство на околната среда и водите. За страдание повече от две години те не са утвърдени от екоминистерството и това попречва АПИ да направи спомагателен разбор, с цел да се отговори на рекомендациите на Европейска комисия по апликационната форма на плана.

Не може да се изпълнят и уговорките, поети пред Европейска комисия за осъществяване на ограниченията за опазване на биоразнообразието, поради постановено от Министерство на околната среда и водите решение от 1 август 2022 година, показват от пътната организация.

В полученото писмо на 27 юли 2022 година от Европейска комисия ясно се показва, че на процедура определянето на характерните консервационни цели за засегнатите от плана предпазени зони е главното, което България следва да направи. Посочва се, че откакто задачите бъдат избрани и признати, следва да се ревизира оценката за съгласуемост на плана по отношение на тях.

Агенция " Пътна инфраструктура " не е серпантина да поставя старания за рационализиране и доработване на плановата документи, с цел да отговори на всички рекомендации на Европейска комисия. Ведомството търси разговор с всички заинтригувани страни за намирането на консенсусни решения планът да се осъществя по най-екологодопустимия метод, в сходство с условията на европейското и националното законодателство, се споделя позицията.

От 2007 година българските управляващи не могат да изработят единно решение за строителството на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле. Първоначално беше планувано построяването на дълъг тунел, с който бяха съгласни екоорганизациите и локалните хора.

След това обаче, под натиска на строителното лоби, държавното управление на Бойко Борисов се отметна и по време на третия си мандат се опита да прокара разновидността с източен обход на Кресна в едната посока и потреблението на съществуващия път. Срещу това обаче се оповестиха природозащитни организации и локалното население.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР