Агенция Пътна инфраструктура“ (АПИ) определи изпълнителите на маркировката и знаците

...
Агенция Пътна инфраструктура“ (АПИ) определи изпълнителите на маркировката и знаците
Коментари Харесай

Скандално! Неизвестни компании печелят 310 млн. от АПИ

Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) дефинира изпълнителите на маркировката и знаците по пътищата и автомагистралите у нас за идващите пет години. Обществената поръчка за маркировката беше за 210 млн. лева, а тази за пътните знаци – за 100 млн. лева, написа narod.bg.

Двете публични поръчки бяха оповестени по времето на служебното държавно управление на Гълъб Донев, а цените им бяха вдигнати няколко пъти по отношение на актуалните контракти. Те са разграничени на шест обособени позиции – по една за всеки район, и са със период за осъществяване от 5 години.

Интересът към поръчката за пътна маркировка беше огромен, като за някои обособени позиции претендентите доближиха до 7 участници. За първи път от много време до отварянето на ценовите предложения бяха позволени повече от двама претенденти и на процедура имаше оспорвана конкуренция по някои от позициите, написа „ Медиапул “.

Срещу избора на изпълнителите досега има подадени осем тъжби. Те са от отстранени участници и изгубили претенденти, демонстрира обзор в регистъра на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това е спънка за подписване на контракти с определените компании.

Единственият подписан контракт досега е сред АПИ и „ Микони “ ООД за пътни знаци в Южен Централен регион за 16.6 млн. лева за 5 години. Компанията единствена беше подала оферта за този регион, в който и сега поддържа знаците по старите контракти. Южен Централен регион обгръща областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково.

И печелившите са…

Най-много обособени позиции печели варненската компания „ А.Д. Холд “ ООД. Дружеството ще прави маркировката в Североизточния регион (35 млн. лева.) и ще слага пътни знаци в Североизточен и Югоизточен (по 16.6 млн. лева.). Или общо през идващите 5 години то би трябвало да получи възлагания от АПИ на стойност 68.2 млн. лева без Данък добавена стойност.

Освен това „ А.Д. Холд “ взе участие и в няколко обединявания, които печелят обособените позиции за маркировката в Югоизточния регион и за пътни знаци в Северен Централен регион.

„ А.Д. Холд “ е благосъстоятелност на Мария Петкова и внуците ѝ Мартина и Димитър Петкови, демонстрира информация в Търговския указател.

„ Консорциум Битулайт 2018 “ печели две обособени позиции. Обединението ще поставя маркировка в два региона – Югозападния и Южен Централен общо за 70 млн. лева без Данък добавена стойност. Така то уголемява позициите си, откакто сега държи единствено Югозападна България.

Партньори в обединяването са „ Битулайт “ ООД и „ Белчински къщи “ ЕООД. Собственици на „ Битулайт “ са Антон Тасков и Александър Тавралийски, а на „ Беличански къщи “ – Нели Василева, съгласно Търговския указател.

Северозападен регион

Поръчката за маркировка в Северозападния регион се печели от ДЗЗД „ Белфрай Трафик Технолоджи “ (94.15 точки). В обединяването влизат „ Белфрай България “ АД, „ Кьозути Солгалтато еш Керешкеделми “ ООД и „ Белфрай УТ “ ООД, а поръчката е на обща стойност 35 млн. лева за 5 години.

За тази обособена позиция претендентите бяха трима, като са отворени ценовите предложения на всички. Класираното на трето място сдружение „ Сигнализация “ ООД обаче оспорва поръчката за маркировката пред Комисия за защита на конкуренцията.

Поръчката за пътните знаци в района се печели от „ ПСТ Груп “ ЕАД (96.66 точки) с цена от 16.6 млн. лева за 5 години. Общо бяха подадени три предложения, като е отхвърлен само „ Консорциум Битулайт 2018 “. Обединението е обжалвало отстраняването си пред Комисия за защита на конкуренцията.

Северен Центарален район 

За победител в Северен Централен регион за полагане на маркировка е оповестено ДЗЗД „ Виа ПСТ Перфект “ (71.87 точки). В обединяването влизат „ ПСТ Груп ЕАД, „ Виалукс – България “ ЕООД, „ Пътперфект “ ЕАД и „ Актив Билдинг Инк “ ЕООД. Договорът с тях е за 35 млн. лева за 5 години, само че към момента не е подписан.

Общо трима бяха претендентите по тази обособена позиция, като са отворени предложенията на всички. Жалба против класирането пред Комисия за защита на конкуренцията е подало останалото на второ място „ Обединение Зебра Мегахим “.

Поръчката за слагане на пътни знаци в Северен Централен регион за 16.6 млн. лева се печели от обединяване „ Знаци Север “с сложна оценка от 98.12 точки. В него влизат „ А.Д. Холд “ ООД и „ Варна Арх Про “ ЕООД. Общо бяха подадени две предложения, като са отворени цените и на двамата претенденти.

Североизточен район 

„ А.Д.Холд “ ООД печели поръчката за пътна маркировка в Североизточния регион с сложна оценка от 91.04 точки за 35 млн. лева От тримата претенденти е отхвърлен само „ Обединение Зебра Мегахим “, което апелира пред Комисия за защита на конкуренцията.

Същата компания печели и поръчката за слагане на пътни знаци в района с сложна оценка от 97.01 точки на стойност 16.6 млн. лева без Данък добавена стойност. По тази позиция няма отхвърлен претендент.

Югоизточен регион

Обособената позиция за полагане на маркировка в Югоизточния регион се печели от ДЗЗД „ Маркировки Юг “ – с 89.83 точки. Партньори в обединяването са „ А.Д. Холд “ ООД и „ Трейс Груп Холд “ АД. Тук няма отстранени участници от АПИ. Тази поръчка се апелира от „ Инмат София “ ЕООД, които са класирани трети.

„ А.Д.Холд “ ООД печели и поръчката за пътните знаци в същия район с сложна оценка 99.31 точки. Общо трима претенденти са подали предложения, като е отстранена само „ Кастело “ ООД.

Южен Централен район 

Поръчката за маркировката за Южен Централен регион (ЮЦР) се печели от „ Консорциум Битулайт 2018 “ с сложна оценка от 94.1 точки. Партньори в обединяването са „ Битулайт “ ООД и „ Белчински къщи “ ЕООД.

Тук конкуренцията беше оспорвана, като 7 претенденти подадоха предложения. АПИ е отстранила единствено двама от тях – „ А.Д. Холд “ АД и ДЗЗД „ Маркировка Холд “.

Жалба против класирането е подадена от ДЗЗД „ Юг Централ “. Обединението е класирано на трета позиция за маркировката в ЮЦР от АПИ. В него влизат компаниите „ Азраел “ ЕООД и „ СД Инженеринг 77 “ ЕООД.

Поръчката за пътните знаци се печели от „ Микони “ ООД. Компанията беше единствен претендент и към този момент има подписан контракт с АПИ.

Югозападен район 

„ Консорциум Битулайт 2018 “ печели поръчката и за полагането на маркировка в Югозападния регион с сложна оценка от 96.84 точки.

По тази позиция още веднъж бяха подадени рекордните 7 предложения. Единственият отхвърлен претендент е ДЗЗД „ Маркировка Холд “, в което влизат „ Мегаинвест холд “ ЕООД и „ Европейски пътища “ АД. Обединението е оспорило отстраняването си пред Комисия за защита на конкуренцията.

Поръчката за пътните знаци се печели от „ Трафик Пътна Сигнализация “ ЕООД с сложна оценка 86.75 точки. От тримата претенденти подали оферти е отхвърлен само „ Консорциум Битулайт 2018 “, който апелира пред Комисия за защита на конкуренцията.

Жалба е подало и сдружението „ Зебра “ ООД, което е класирано на второ място в Югозападен и Североизточен региони.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР