Агенция Митници следи дали онлайн платформите спазват законаСанкциите са от

...
Агенция Митници следи дали онлайн платформите спазват законаСанкциите са от
Коментари Харесай

Глобяват сайтове заради продажба на ракия

Агенция „ Митници ” следи дали онлайн платформите съблюдават закона


Санкциите са от 500 лева до 1000 лева


Сериозни санкции ще бъдат наложени на уеб сайтове, които не съблюдават закона и съдържат разгласи за продажба на домашна ракия без заплатен данък, оповестиха за „ Труд “ от Агенция „ Митници “. От началото на тази година е неразрешено публикуването на разгласи, в това число и в интернет, посредством които се предлага продажбата на алкохол или цигари без платени данъци. Онлайн операторите, които дават опция за издание на разгласи, би трябвало да отстраняват тези за продажба на домашна ракия в период до три дни от публикуването им, в това число посредством възбрана или ограничение на достъпа на употребявани за задачата телефонни номера, IP адреси и имейл адреси.

Проверка в интернет обаче демонстрира, че в редица уеб сайтове има разгласи за продажба на домашна ракия, които са качени още през предишния месец.

От Агенция „ Митници “ към този момент следят държанието на уеб страниците и на нарушителите ще бъдат наложени съществени санкции. Предвидените в закона наказания за това нарушаване са от 500 лева до 1000 лева за жители и от 2000 лева до 5000 лева за компании. При наново нарушаване санкциите се удвояват. Вече е неразрешена продажбата по интернет и на цигари с бандерол DUTY FREE, както и на ръчно свити цигари в количества над 40 броя.

От началото на януари са в действие и нови правила за куриерските компании, като задачата е да се пресече продажбата на акцизни артикули без бандерол посредством поръчки по интернет. През предходната година имаше доста случаи на потребление на куриерски компании за доставка на тютюн за пушене без заплатен данък, който е поръчан по интернет. Затова се вкара обвързване за пощенските оператори да изискват от подателите на пратката да заявяват, че изпращаните акцизни артикули или боклуци от тютюн са с заплатен, начислен или гарантиран данък, както и че са с бандерол, когато подобен е наложителен.

Тези промени са в интерес на куриерските компании, защото до момента, в случай че митничари установяха държане на акцизни артикули без заплатен данък в техните обекти, наказването се постановяваше на куриерската компания, а не на изпраща/получателя на пратката. С измененията в Закона за акцизите и данъчните хранилища глоба към този момент няма да се постанова на пощенски оператор, който е съдействал на митничарите за определяне на нарушителите. Куриерските компании обаче би трябвало неотложно да уведомяват митничарите, в случай че за някоя пратка подозират, че съдържа акцизни артикули.

От началото на януари


Митничари ревизират персоналната ни карта


По-големи права имат митничарите с влизане в действие на измененията в Закона за акцизите и данъчните хранилища от началото на годината. Хората към този момент имат обвързване да дават документ за идентичност при поискване от митничари. Това беше направено защото в практиката до момента постоянно проверяваните отказваха да дават персоналните си карти на митничарите и се постановяваше да се желае подпомагане от полицията. С промени в закона се даде и правна опция митничарите да желаят подпомагане от други способени органи за прекъсване на транспортни средства – коли, камиони, влакове, плавателни съдове и така нататък, които не могат да бъдат спрени от самите митничари.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР