Агенция „Митници“ открива от 1 януари две нови единни сметки

...
Агенция „Митници“ открива от 1 януари две нови единни сметки
Коментари Харесай

Агенция „Митници“ открива две нови сметки за плащания на дължими суми

Агенция „ Митници “ открива от 1 януари две нови единни сметки за заплащания на обществени отговорности в Българска народна банка – една сметка за заплащания на отговорности по митническото законодателство, санкции и наказания и една сметка за заплащания на отговорности по акцизното законодателство.

Използването на до момента настоящите сметки за доходи в централния бюджет на Агенция „ Митници “ в комерсиалните банки ще се прекрати, считано от същата дата.

Отпада условието за въвеждане на разнообразни кодове за другите типове заплащане в платежните документи, с които икономическите оператори и жителите превеждат сумите за погасяване на обществените си отговорности. Предоставя се опция за заплащане на отговорности по митническо и акцизно законодателство посредством виртуален ПОС терминал в E-Портала на Агенция „ Митници “.

За заплащанията по митническото законодателство се отстраняват кодът на типа заплащане и разпределението по митническо институция от до момента съществуващата виртуална сметка на задълженото лице.

За всяко задължено лице по акцизното законодателство се вкарва виртуална сметка, в която за него ще се пресъздават всички постъпили заплащания, зародили вземания и непогасени отговорности за данък при покупко-продажби в страната и лихви, считано от 01.01.2022 година

Тази смяна ще обезпечи по-лесна обработка на отговорностите и опция за приоритизирането им – заявяване на последователност на погасяването им, според наредбата на 44, алинея 8 от ЗАДС.

С измененията икономическите оператори и жителите, които правят преводи непосредствено към Агенция „ Митници “, ще бъдат улеснени при заплащанията на обществените си отговорности и ще се възползват от редица преимущества.

Например отпада нуждата отговорностите към другите териториални дирекции да се заплащат по разнообразни банкови сметки в разнообразни търговски банки, което понижава разноските за банкови преводи и вероятността от неточности при преводите.

В същото време се предлага улеснено ръководство на съществуващата до момента виртуална сметка на задължените лица посредством унищожаване на код на тип заплащане от виртуалната сметка, унищожаване на разпределението по митническо институция във виртуалната сметка, като по този метод задълженото лице ще може да погасява от общата насъбрана сума по сметката всеки тип обвързване, зародило по митническото законодателство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР