Агенция Митници“ обяви, че е утвърдила механизъм, съгласно който ще

...
Агенция Митници“ обяви, че е утвърдила механизъм, съгласно който ще
Коментари Харесай

Европрокуратурата на Кьовеши разширява инструментите си в България

Агенция „ Митници “ разгласи, че е утвърдила механизъм, според който ще рапортува на Европейската прокуратура информация за закононарушения от нейна подготвеност. " Механизмът подсигурява, че когато при образуването или в хода на водено досъдебно произвеждане, без значение на кой стадий, се реши, че са налице данни за закононарушения от компетентността на Европейската прокуратура, същите ще бъдат обработени по съответния ред и ще й бъдат неотложно предоставени ", прецизират от митниците. 

В известието на организацията се акцентира, че са въведени и гаранции за бързото култивиране, инспекция и изпращане " без ненужно закъснение ", както на данни за незаконни действия, получени от други държавни институции, организации, жители, групи от жители, така и на данни, открити в резултат на осъществяване на функционалностите и дилемите, предоставени на Агенция " Митници "  по закон.

" Нотификацията на Агенция „ Митници “ стана чрез Министерство на правосъдието по искане на Европейската прокуратура. Другите органи, които имат такава нотификация са Министерство на вътрешните работи и Върховната касационна прокуратура. Освен посредством нотифицираните институции жителите  имат опция да подават сигнали към Европейската прокуратура и непосредствено ", се споделя още в известието.

По-рано бе оповестено, че основният прокурор на Европейската прокуратура (ЕП) Лаура Кьовеши и ръководителят на КПКОНПИ Сотир Цацаров са подписали Споразумение за съдействие сред европрокуратурата и комисията. Споразумението цели за бъде интензивен процесът на съдействие и продан на информация, в границите на откритите пълномощия на двете институции.

" При следствието на закононарушения от компетентността на Екологичен потенциал, които засягат финансовите ползи на Съюза и са осъществени от лица, заемащи висши обществени длъжности, органите на Комисията – дирекция „ Противодействие на корупцията “, работят под непосредственото управление на съответния български европейски делегиран прокурор. КПКОНПИ ще дава на Европейската прокуратура цялостна информация за открити корупционни закононарушения. В съглашението е посочено, че „ Комисията осведоми без излишно закъснение Екологичен потенциал за всяко незаконно държание във връзка с което би могла да упражни своята подготвеност “. Европейските прокурори могат да разпореждат на антикорупционната дирекция осъществяването на предварителни инспекции, както и да упражняват надзор в тази тенденция. Предвидено е също, че в хода на към този момент формирани досъдебни производства Екологичен потенциал и КПКОНПИ си взаимодействат по реда на Наказателно-процесуален кодекс и Регламент (ЕС) 2017/1939, като дейности по следствието се възнамеряват взаимно и могат да се разпореждат на чиновници на дирекция „ Противодействие на корупцията “ ", обясниха от ръководената от Цацаров антикорупционна комисия. 

Освен в наказателното произвеждане, взаимоотношението ще се реализира и при отнемането на нелегално добито имущество. Европейската прокуратура ще уведомява КПКОНПИ посредством ръководителя й за всяко повдигнато обвиняване, което постанова образуването на имуществена инспекция. На органите на комисията могат да се разпореждат и дейности по налагане на запори и възбрани, както и по ръководство на обезпеченото имущество.

До сегашния миг, от КПКОНПИ са предоставени от европейски делегирани прокурори 4 инспекции с предмет корист със средства на Европейски Съюз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР