Агенция Митници“ беше координатор на операцията, съвместно с Frontex и

...
Агенция Митници“ беше координатор на операцията, съвместно с Frontex и
Коментари Харесай

810 995 менте стоки бяха задържани при международната операция „Pirates 1“

Агенция „ Митници “ беше координатор на интервенцията, взаимно с Frontex и португалските митници. 

Българските и португалските митници, взаимно с Frontex, Europol и EUIPO организираха интервенция против контрабандата и опитите за импорт в Европейски Съюз на подправени артикули посредством сухопътните и морските граници.  Общата приблизителна пазарна стойност на всички арестувани артикули по време на интервенция „ Pirates 1 “ (Пирати 1)  надвишава 33 милиона евро (изчислена съгласно цените на локалните пазари).  
Съвместните дейности бяха извършени сред 9 и 19 май. В тях се включиха необятен кръг от правоприлагащи органи от петнадесет страни – членки на Европейски Съюз и Сърбия, които получиха дейната поддръжка на Europol, OLAF, EUIPO, CELBET, Работна група по правоприлагане „ Митници “  и Института за фармацевтична сигурност.

Те сплотиха напъните си, своите споделен опит и съдействие, с цел да предотвратят достигането на стотици хиляди подправени продукти до европейския пазар. Задържаните артикули включват облекла, обувки, чанти, портфейли, колани, слънчеви очила и други аксесоари, нарушаващи правата на повече от 60 търговски марки, както и парфюми, електрически колела и часовници. Задържани са  общо 810 995 подправени фешън продукти и 61 246 подправени електронни устройства.

Фалшифицираните артикули, нормално по-евтини и с по-ниско качество, могат да застрашат здравето на потребителите, да подкопаят законния пазар и да окажат негативно влияние върху приходите на Европейски Съюз и пазара на труда.
Наред с откритите подправени артикули дейностите на участващите страни доведоха до обилни арестувания отвън предмета на интервенцията (големи количества цигари, течности за електронни цигари, недекларирани златни и сребърни бижута, фармацевтични артикули, над 250 кг марихуана и 59 огнестрелни оръжия), които са показателни за поликриминалния темперамент на трансграничните противозаконни действия.

Ролята на България

Близо 30% от арестуваните по време на интервенцията стоки  са вследствие на дейния принос на българските митнически чиновници.

По време на взаимните дейности българските митници селектираха рискови колета, транспортирани по суша, до момента в който морския трафик се следеше от португалските митници. В координационият център във Варшава по интервенцията работеха двама митнически чиновници и един граничен служител на реда от България. Контролните дейности се осъществяваха главно от чиновници на Министерство на правосъдието Капитан Андреево и Министерство на правосъдието Лесово, подпомагани на място от представители на CELBET, чието наличие, логистично и финансово, беше обезпечено от Frontex.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР