Агенция ФокусНа 6 май силна градушка валя в Плевенско. В

...
Агенция ФокусНа 6 май силна градушка валя в Плевенско. В
Коментари Харесай

Държавата ще изплати обезщетения за пораженията от градушките

Агенция Фокус

На 6 май мощна градушка валя в Плевенско. В село Българене ледените парчета бяха с величина на яйце. Там валя и пороен дъжд, който наводни пътя Българене- Обнова. Дворовете на жителите на селото бяха побелели от градушката. Градушка падна и в село Каменец, там също валя и дъжд. Наводни се пътят сред селата Каменец и Одърне. Заради дъждовете равнището на река Барата бе високо, а коритото претъпкано. Във вчерашния ден градушка валя и в Ловешко и Пловдивско. От организацията по градушките оповестиха, че са осъществени противоградови въздействия в Пазарджик, Стара Загора, Сливен и село Голям Чардак, Пловдивско.

Ден след градушката 100% от продукцията в село Българене е унищожена. Жалби за вреди са подали и жителите на селата Одърне и Камене. Поражения от градушки има и в Шуменско. В село Брестовене са изумени посеви, зеленчукови и овощни градини. Валежът там е траял 20 минути- първо с величина на лешник, а след това - колкото орех. Образувала се е ледената завивка с дебелина към 4 - 5 см, тук-там и повече. Поражения по посеви, овощни дървета и лозя има и в силистренското село Ветрен. Градушката е траяла към 20 минути, близо 10 см. лед е покрил земята.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че шефът на Фонд „ Земеделие “ Живко Живков персонално ще отиде в засегнатите от градушките места, с цел да види по какъв начин да им помогне. Той разгласи, че на хората ще се помогне с помощ de minimis. „ Пострадалите от градушките стопани ще получат обезщетение “, заяви земеделският министър Румен Порожанов, който ревизира на място вредите в село Българене. Вече е образувана и комисия към регионалната и общинската работа „ Земеделие “, която разказва и прави оценка вредите на място. Стопаните ще бъдат обезщетени в две посоки по съкратена процедура. Регистрираните аграрни производители ще бъдат подкрепени по линия на държавната помощ за компенсиране на разноските, породени от неподходящи климатични събития. Те ще получат финансова поддръжка в размер на 80% от направените разноски. По второто направление ще се подкрепят дребните нерегистрирани стопани с унищожена продукция в дворовете и градините. За тях ще бъде предоставено подкрепяне по линия на държавната помощ de minimis на база на оценката на вредите. Тези стопани ще подават документи при кмета в Общината. Министър Порожанов разяснява, че самолетният прийом против градушки е доста по-ефективен и на ниска цена. В момента отбрана от градушки се подсигурява за 1/3 от земеделските територии. Той означи, че предходната година са изстреляни 14 хиляди противоградни ракети.

От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че за последните два дни екипите на пожарната са реагирали на 64 сигнала, свързани с динамичната метеорологична прогноза. Най-много известия са получени за премахване на рискови предмети, паднали дървета и клони. Според прогнозата на Национален институт по метеорология и хидрология през идващите няколко дни метеорологичната конюнктура ще остане динамична. Възможно е на територията на страната да има и мощни ветрове - рискови за хората и причиняващи обилни материални вреди.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР