Агенция ФокусБлизо три пъти по-малко деца и ученици са напуснали

...
Агенция ФокусБлизо три пъти по-малко деца и ученици са напуснали
Коментари Харесай

Три пъти по-малко ученици са отпаднали от образователната система за година

Агенция Фокус

Близо три пъти по-малко деца и възпитаници са напуснали просветителната система през тази образователна година по отношение на миналата. Броят им е 5200, до момента в който през предходната са били 14 058, сочат показаните в Министерския съвет данни от работата по Междуинституционалния механизъм за обсег. За две години в детските градини и учебните заведения са върнати или записани за първи път над 40 000 деца и възпитаници.

На брифинг в Министерски съвет вицепремиерът Томислав Дончев дефинира работата по Механизма като сполучлива и акцентира, че страната е решителна в напъните си. Той изясни, че през втората година от действието на Механизма екипите от учители, обществени служащи, служители на реда, посредници и други експерти са се фокусирали върху приобщаване на новоотпадналите, както и върху ранния обсег на 5, 6 и 7-годишните деца. „ Бяха направени 81 346 визити на адрес, огромна част от които на възпитаници с огромен брой отсъствия по неуважителни аргументи. Върнатите или записани за първи път в детска градина или учебно заведение през образователната 2018/2019 година са 19 077. От тях 18 255 посещават постоянно образователните занятия. Освен децата в наложителна учебна възраст (7-16 г.) са обхванати 577 младежи на 17 година, 453 – на 18 година, и 322 на 19 година “, изясни Томислав Дончев.

От системата наново са отпаднали 822 деца и възпитаници. Основните аргументи са ниска социализация и незадоволително приобщаване към учебния живот, едва притежаване на български език, усложнения при усвояването или слаб интерес към образователния материал, ниската просветеност на родителите, ранните бракове и други. На фамилиите, които не изпращат децата на детска градина или учебно заведение, са били формирани 326 акта за административни нарушавания. Издадени са и 85 наказателни постановления. Според министъра на образованието Красимир Вълчев този инструмент не е задоволително ефикасен, защото сигналите за непосещаващи учебно заведение деца са били 11 000 в последната година. Спрените, прекъснати или понижени фамилни помощи за насъбрани над пет неизвинени отсъствия от септември 2018 година до януари 2019 година са в размер на 2 162 108 лева Предстои средствата да бъдат предоставени на 2434 детски градини и учебни заведения, в които се образоват тези деца. С тях могат да се провеждат спомагателни образования по разнообразни предмети, спомагателни съвещания, както екипна работа сред учители и други педагогичен експерти.

Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков заяви, че ще бъдат направени промени в Наредбата за целевите помощи за отопление за да се обвържат с визитата на образователни занятия. По думите му ще бъдат обособени нови три групи хора, в които ще влизат родителите на деца от 5 до 16 година, които не вървят на учебно заведение. Предложението е те да имат по-ограничен достъп до помощи за отопление без да бъдат лишавани от тях.

„ Предстои работата по Механизма за обсег да бъде ориентирана в по-голяма степен към ежедневната посещаемост “, акцентира министър Красимир Вълчев и посочи, че в това време образователният развой би трябвало да е насочен към придобиване освен на познания, само че и на умения. „ Учителят не би трябвало да е преподавател, а да предизвика учениците да учат. Те би трябвало да са дейни участници в процеса на образование, да търсят информация, да я проучват и да могат да боравят с нея “, добави той.

През 2019 година по Национална стратегия „ Заедно за всяко дете “ са отпуснати 300 000 лева за в допълнение финансиране на работата на екипите по обсег. Одобрени са две нови стратегии, които поддържат просветителните институции и общините за включването на децата и учениците в просветителния развой. Ще се финансират действия за постъпващите за първи път в детска градина и техните родители, както и стратегии на общините за просветителна десегрегация. Стартират и два нови плана по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “, ориентирани към обсега и приобщаването на деца в наложителната предучилищна и учебна възраст и попречване на отпадането.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР