Агенция БЛИЦ пусна анкета на 4 октомври в 11:00 часа,

...
Агенция БЛИЦ пусна анкета на 4 октомври в 11:00 часа,
Коментари Харесай

Проф. Константинов с бомба пред БЛИЦ: Машинният вот може да унищожи България! Само този човек може да бие Радев!

Агенция БЛИЦ пусна анкета на 4 октомври в 11:00 часа, в която питаме нашите читатели: Очаквате ли операции на изборите, откакто бе отхвърлено ръчното броене?

До момента гласувалите с ДА са цели 91, 1 %, а тези с НЕ са 3,38 %. Останалите интервюирани са показали като отговори: ОЧАКВАМ ДРУГИ МАНИПУЛАЦИИ и НЯМАМ МНЕНИЕ.

Медията ни потърси за коментар математика проф. Михаил Константинов, с цел да даде умело мнение за данните от изследването ни и да проучва до какво ще докара машинното гласоподаване на 14 ноември.

Ето какво съобщи някогашният началник на "Информационно обслужване ":


- Проф. Константинов, по какъв начин ще коментирате анкетата на БЛИЦ, от която излиза наяве, че 91, 1 % от жителите считат, че отхвърлянето на ръчното броене ще докара до операция на вота на 14 ноември?
- Искрено се надявам това да не случва, само че държанието на ЦИК ме учудва. Те би трябвало да създадат инспекция, тъй като, както наподобява от вашата анкета, машинният избор губи доверие. Истина е, че без доверие на изборите по-добре да не ги организираме.

Вие знаете какво се случи на 3 ноември, предходната година в Съединени американски щати. Американското общество още е разцепено поради нещата, които се случиха. Не мога да настоявам до какъв брой е имало операция там, само че е реалност, че половината американци имат вяра, че са излъгани.

Това ще докара до разединение на тази велика страна, т.е. едни незаконни избори могат да доведат до заличаване на страни. Казвам това напълно отговорно.

- Опасенията на хората, че може да има нечестни избори по какъв начин ще се отразят на изборната интензивност?
- Ако погледнете гласувалите на 4 април и на 11 юли в период от 3 месеца, ще видите, че гласувалите понижиха с 600 000 души, като това прави 18 % понижение.

Да, на 11 юли беше лято, само че епидемиологичната конюнктура беше добра за разлика от април месец, когато имаше доста болни и умрели, а през юли месец и умрелите, и заболелите бяха обособени бройки.

Освен това ние сме организирали избори през месец юли. Става въпрос за парламентарния избор през 2009 година на 5 юли. Тогава ГЕРБ завоюва безапелационно и Тройната коалиция си отиде. На същите избори гласоподаваха 4 милиона души, а в този момент на 11 юли гласоподаваха 2 700 000. Това е най-ниската интензивност в цялата история на демократична България.

- На какво се дължи този факт?
- Да кажем, че 100 000 души бяха спрени от гласоподаване. Това е един от огромните триумфи на Бойко Рашков, който спря финансирането на някои цигански махали. Няма какво да се лъжем, че в случай че на ромите не им е платено, не излизат и не гласоподават. Остават 500 000 души, които са уплашени само от машините, няма друга причина.

Сега на една машина ще се гласоподават два типа избори. Тоест баба Гинка от Гинци ще изврътка 5 екрана, ще натисне 4-5 електронни виртуални клавиша и не е ясно до какъв брой няма да сбърка. При една обща инспекция най-после вие не можете да си измененията вота. Ако гласувате с хартия и я объркате, ви дават нова бюлетина. Хората се опасяват и от това.

Гласуването е стрес. Аз персонално съм дал своя вот на 40 избори през последните 31 години и виждам като гласоподавам по-бързо да изляза от тъмната стаичка и да се махна от машината. В този смисъл напълно естествено е хората под стрес да вършат неточности. Представете си по какъв начин един човек под стрес гласоподава не за това, което желае. Просто, тъй като е сбъркал и вместо единия клавиш е натиснал другия.

Гласът му се регистрира, само че това не е неговата воля. В Европа такова неща няма, като се изключи Брюксел, даже не е в цяла Белгия. В момента по този начин гласоподават в град Брюксел и страната България.

- Има ли други капани, свързани с машинния избор?
- Основният проблем е неналичието на доверие. Но мога ви кажа за още една клопка - машината се изключва, идва механик и я оправя. Но хората, които са пристигнали и са се наредили, какво става с тях? Те няма да идват да гласоподават 100 пъти, тези хора си отиват и повече не се връщат. Техният глас е изгубен.

- Можете ли да дадете приблизителна прогноза какъв брой жители ще упражнят гласа си на идните избори, които са 2 в 1?
- На 14 ноември гласувалите за парламент и президент ще бъдат на практика същите. Списъците са идентични. За страдание чакам изборната интензивност да падне до към 3 милиона души.

Наблюдават се две трендове. Едната е огромният интерес към тези избори поради политическия конфликт, който протича, само че въпреки това е опасението от машините. Това са две противоположни трендове и е доста евентуално те да доведат до ниска изборна интензивност.

- Какво мислите за номинацията на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков за президент?
- Не го познавам добре, само че сме се срещали и усещанията ми са отлични.

- Има ли късмет той да завоюва първото място в борбата за държавен глава?
- Ако някой има късмет да бие настоящия президент, това е той. В момента има за кого да гласуваме, преди този момент беше доста ужасно. Не би трябвало да се не помни, че господин Панов също е мощна кандидатура.

Интервю на Явор БЕЛЧЕВ, БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР