Агенти на ФБР арестуваха млад национален гвардеец, заподозрян, че стои

...
Агенти на ФБР арестуваха млад национален гвардеец, заподозрян, че стои
Коментари Харесай

Американски летец беше арестуван за разкриването на секретни документи

Агенти на ФБР арестуваха млад народен гвардеец, обвинен, че стои зад огромно приключване на чувствителни държавни секрети на Съединени американски щати, в това число за войната в Украйна.

Главният прокурор на Съединени американски щати Мерик Гарланд заяви за ареста, осъществен " по отношение на следствие на хипотетично неразрешено изнасяне, запазване и предаване на класифицирана информация за националната сигурност ".

На брифинг Гарланд назова обвинения като Джак Тейшейра - преди този момент разпознат от американските медии като 21-годишен авиатор и явен началник на онлайн чат стаята, където за първи път се появиха документите.

Гарланд удостовери, че Тейшейра е чиновник на Националната армия на Военновъздушните сили на Съединените щати, и съобщи, че сътрудниците на ФБР са го задържали " без произшествия ".

Кадри от новинарски хеликоптер демонстрираха по какъв начин обвиненият, облечен в червени къси панталони и с ръце зад тила, е качен от тежковъоръжени сътрудници в необозначен състезателен автомобил в гориста околност в Северен Дайтън, в североизточния щат Масачузетс.

Тейшейра трябваше да се яви в началото в Окръжния съд на Съединени американски щати за окръг Масачузетс.

Американските медии започнаха да се занимават с Тейшейра, откакто " Вашингтон пост " заяви, че стотици страници документи са били оповестени в платформата Discord от мъж, който е работил във военна база на Съединени американски щати.

Според " Ню Йорк Таймс " " диря от цифрови доказателства " сочи Тейшейра като водач на частната чат група в Discord, наречена Thug Shaker Central, в която са се появили документите.

Смущаващият пробив в сигурността разкри безпокойството на Съединени американски щати по отношение на жизнеспособността на идната контраатака на силите на Киев против съветските войски, както и опасенията по отношение на украинската противовъздушна защита, и уточни, че Съединени американски щати шпионират съдружниците си.

Президентът Джо Байдън засегна въпроса за приключването на информация по време на посещаване в Ирландия, като съобщи, че е " угрижен ", само че че разследващата общественост и Министерството на правораздаването " се приближават " до идентифицирането на източника на приключването.

В отчетите се споделя, че хипотетичният осведомител, който е с прякор " OG ", постоянно е разгласил документи във въпросната чат група в продължение на месеци.

Групата от към 24 души, в това число някои от Русия и Украйна, се сплотила поради " общата си обич към оръжията, военното съоръжение и Бог " и формирала " клуб единствено за поканени през 2020 година в Discord ", оповестява " Пост " - който сходно на " Таймс " се базира на неидентифицирани членове на Thug Shaker Central.

OG споделил на членовете на групата, че прекарва " част от деня си в охранителен обект, в който е неразрешено потреблението на мобилни телефони и други електронни устройства ", се споделя в отчета на " Пост ".

Първоначално той записал наличието на класифицирани документи, с цел да ги показа с групата, само че по-късно почнал да прави фотоси, като споделил на другите членове да не ги споделят, оповестява вестникът.

OG имал " тъмен взор върху държавното управление " и " говорел за Съединените щати, и по-специално за правоприлагащите органи и разследващата общественост, като за злокобна мощ, която се стреми да потиска жителите си и да ги държи в незнание ", написа " Пост ", цитирайки един от членовете на групата.

Говорител на Discord съобщи пред Агенция Франс Прес, че сигурността на потребителите е приоритет и че наличието, което нарушава разпоредбите на Discord, може да докара до възбрана на хора, прекъсване на сървъри и сигнализиране на полицията.

" Във връзка с очевидното нарушаване на класифицирани материали си сътрудничим с правоприлагащите органи ", сподели представителят.

" Тъй като това остава интензивно следствие, сега не можем да предоставим спомагателни мнения. " /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР