Афродита е богинята на любовта, красотата, удоволствията, създаване на потомство...

...
Афродита е богинята на любовта, красотата, удоволствията, създаване на потомство...
Коментари Харесай

Звукови хроники Митологични образи: Афродита

Афродита е богинята на любовта, хубостта, удоволствията, основаване на поколение... Според теологията на Хезиод е родена от морската пяна. Според Илиада е щерка на Зевс и Диона. Зевс я омъжил за непривлекателния бог-ковач Хефест, с цел да предотврати възможните борби, които хубостта й би породила. Афродита е изневерявала и на Хефест, и на любовниците си. Сред последните е красавецът Адонис, умрял от разгневен глиган по време на лов.
Сред многочислените истории, свързани с мита за Афродита, е надпреварата по хубост сред нея, Атина и Хера. Парис отсъдил в нейна изгода, което предопределило и изхода на Троянската война.
„ Триумфът на Афродита ” е третата популярна кантата на Карл Орф – написана през 1951 година, изпълнена в Миланската канара, дружно с Кармина Бурана и Катули Кармина под диригентството на Караян през 1953 година.
Описва римските сватбени ритуали. Орф употребява латински текстове на Катул, както и гръцки – на Сафо и Еврипид. Музикалният текст е мощно повлиян от словото, изключително в частите на гръцки, където се откроява ритмиката и мелодиката на езика.
В предаването звучат фрагменти от „ Триумфът на Афродита ” от Карл Орф.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР