Какъв е приносът на Африка за глобалните въглеродни емисии?

...
Африкански лидери и делегати се срещат в Найроби, Кения тази
Коментари Харесай

Африкански лидери и делегати се срещат в Найроби, Кения тази седмица за първата среща на върха за климата на континента.

Африканската среща на върха за климата през 2023 г., от 4 до 6 септември и организирана съвместно от Африканския съюз, ще обхване критични климатични проблеми, пред които са изправени африканските нации, както и решения за финансиране на климата и екологичен растеж в целия континент с около 1,4 милиарда души.

Африка е континентът, който е най-уязвим от последиците от изменението на климата. Според Международния спасителен комитет от 10-те страни, най-уязвими от климатични бедствия, седем са в Африка.

Колко Африка допринася за глобалните емисии?

Въглеродният диоксид (CO2), преобладаващият парников газ, се отделя от изгарянето на изкопаеми горива като петрол, въглища и газ, както и от обезлесяването и производството на цимент.

Емисиите на CO2 допринасят за повишаването на глобалните повърхностни температури, което води до непредсказуеми метеорологични условия като суша, наводнения, горещи вълни и тропически циклони.

През 2021 г. около 37,12 милиарда тона CO2 са били емитирани по целия свят. Според Oxfam най-богатите 10 процента от населението на света са отговорни за повече от половината от всички въглеродни емисии.

Въглеродните емисии на Африка са по-малко от емисиите на други континенти. С 11,47 милиарда тона Китай е най-големият замърсител в света, следван от Съединените щати (5 милиарда тона), Индия (2,7 милиарда тона), Русия (1,75 милиарда тона) и Япония (1,07 милиарда тона).

Със съставляваща около 17 процента от световното население, Африка допринася само за 4 процента от глобалните въглеродни емисии при 1,45 милиарда тона.

На база на глава от населението Африка има най-ниските емисии от всички континенти със средно 1 тон CO2, отделян годишно от всеки индивид, следвана от Южна Америка (2,5 тона), Азия (4,6 тона), Европа (7,1 тона), Океания (10 тона) и Северна Америка (10,3 тона).

За да го поставим в перспектива, среден американец или австралиец отделя толкова CO2 за един месец, колкото индивид в Африка за една година.

Кои страни са водещите източници на въглерод в Африка?

В рамките на Африка повече от 60 процента от въглеродните емисии на континента се произвеждат само от три държави – Южна Африка, допринасяща за 435,9 милиона тона, Египет с 249,6 милиона тона и Алжир, отговорен за 176,2 милиона тона.

Южна Африка е една от най-зависимите от въглищата страни в света, като близо 85 процента от нейните емисии на CO2 идват от въглища.

На база на глава от населението страната производител на петрол Либия има най-високите емисии на CO2 на континента.

Обратно, много от най-бедните държави в Субсахарска Африка – като Демократична република Конго (ДРК), Сомалия и Централноафриканската република – имат най-ниските средни емисии на CO2 от около 0,1 тона годишно.

Таблицата по-долу предоставя разбивка на общите въглеродни емисии и емисиите на CO2 на глава от населението за всяка африканска държава. Използвайте лентата за търсене, за да намерите вашата държава.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР