Африканската чума в трите свинекомплекса в Русенско e на път

...
Африканската чума в трите свинекомплекса в Русенско e на път
Коментари Харесай

Африканската чума може да заличи 20% от индустриалното свиневъдство у нас

Африканската чума в трите свинекомплекса в Русенско e на път да заличи 20% от индустриално отглежданите свине у нас. Загубите за бранша са за милиони левове. Вече завърши загробването на животните от фермата в Николово, която беше първата с открито огнище на болестта, а на следващия ден се чака да стартира евтаназията на 8000 свине от свинекомплекса в силистренското село Ветрен, където вирусът също проникна.

Русе

Фермата във Ветрен попада в надзорната зона на откритото преди дни огнище на Африканската чума в свинекомплекса в село Попина. В селото домашните свине към този момент са умъртвени, а ограниченията за биосигурност не изненадват хората, защото предходната година в Силистренско беше установен един от първите случаи на болестта.
Иванка Славова - кмет на село Ветрен: Хората сега нямат свине. Преди три седмици минахме всяка къща, предупредихме ги с автограф, че не би трябвало да гледат свине и в случай че имат такива да ги заколят. Намерихме три свине, хората бяха по този начин положителни, отзоваха се, заклаха ги.Д-р Георги Чобанов - шеф на дирекция в Българска организация по сигурност на храните: Надяваме се цялото население на България да осъзнае сериозността на казуса и че никой не може да се оправи независимо. Не единствено, че не е минал пика, а не сме го достигнали още.
Въпреки тежката обстановка локалните поданици не губят възприятието си за комизъм.
Неделчо Кискинов: Сега съм си направил едно прасенце тука поставено и като пристигна внучето да му кажа: това е прасенце.
В свинекомплекса в русенското село Голямо Враново, където продължава евтаназията на 30 000 свине, близо 180 чиновници ще останат без работа.
Д-р Миленка Димитрова-управител на свинекомплекса в Голямо Враново: В тази конюнктура иконимически ние ще банкрутираме.. Другите наши поделения за прочут интервал ще спрат да работят. Ако нямаме животни, от свиневъдството ще се съкратят всички хора. Ще се съкратят хората от фуражния завод, тъй че това е нещото, което ни чака.
Оптимисти, че браншът няма да загине, са единствено хората от свинекомплекса в село Бръшлен. Независимо, че в него са премахнати съвсем всичките 40 000 животни, притежателите настояват, че няма да се откажат от свиневъдството и че след време още веднъж ще оферират продукцията на пазара си.

В русенско единствената плантация, която устоя на чумата, е тази в Юделник. Вторите проби за болестта още веднъж са негативни и ветеринарните управляващи към този момент са разрешили на свинекомплекса да изнася месо за преправка.
 Продължава евтаназирането на свине в русенските свинеферми Продължава евтаназирането на свине в русенските свинеферми
В Русенско продължава евтаназията на животни в инфектираните свинекомплекси.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР