Африка все още няма нито една доза от ваксината срещу

...
Африка все още няма нито една доза от ваксината срещу
Коментари Харесай

Африка няма нито доза ваксина срещу маймунска шарка, макар че там са всички смъртни случаи от болестта

Африка към момента няма нито една доза от имунизацията против маймунската шарка, макар че е единственият континент, където има документирани смъртни случаи от заболяването, която неотдавна бе оповестена от Световната здравна организация (СЗО) за световна заплаха за публичното здраве.

Ръководител на Африканските центрове за надзор и предварителна защита на болесттите Ахмед Огуел разяснява в четвъртък на седмичен брифинг за медиите, че Африка с 1.3 милиарда души още веднъж изостава в достъпа до ваксини, както при пандемията от Covid-19, оповестява профилираното издание Medical Xpress.

Към днешна дата са докладвани повече от 20 000 случая на маймунска шарка в 77 страни. Повече от 2100 случая на болестта са регистрирани в 11 африкански страни и 75 души са умряли, заяви Огуел.

Въпреки че маймунската шарка е открита в елементи от централна и западна Африка от десетилетия, не беше известно да провокира огромни огнища отвън континента или да се популяризира необятно измежду хората до май месец тази година, когато управляващите откриха десетки огнища в Европа, Северна Америка и другаде.

Сега стартира световната конкуренция за приемане на дози ваксина против маймунска шарка. Европейската комисия посредством своя орган за реакция при рецесии HERA обезпечи закупуването на 160 000 дози ваксини против заболяването. В сряда здравните регулатори в Съединени американски щати споделиха, че близо 800 000 дози от имунизацията против маймунска шарка скоро ще бъдат налични след “седмици на закъснение “.

Такива забавяния са доста по-изразени на африканския континент, където заболяването е ендемична в някои страни от години.

Огуел сподели, че Африканският център за надзор и предварителна защита на болесттите се е заел с интернационалните сътрудници в опити за приемане на ваксини. По думите му се чакат “добри вести “ през идващите дни, само че не можем да даде периоди.

Пандемията от Covid-19 и световното презапасяване бяха удар за африканските водачи, които бързо се сплотиха в невиждани старания за приемане на дози и произвеждане на повече ваксини на континента.

Сега, за техен смут, епидемията от маймунска шарка още веднъж демонстрира по какъв начин по-богатите страни се втурват да защитят първо личния си интерес.

СЗО сподели, че основава механизъм за шерване на ваксини против маймунската шарка, само че организацията разгласява малко детайлности, тъй че няма гаранция, че африканските страни ще получат приоритет. Нито една страна към момента не се е съгласила да споделя ваксини със СЗО.

В Африка маймунската шарка основно се популяризира измежду хората посредством инфектирани диви животни като гризачи в лимитирани огнища, които нормално не минават граници. В Европа, Северна Америка и другаде, обаче, маймунската шарка се популяризира измежду хората без връзка с животни или скорошно пътешестване до Африка.

Изследователите към момента изследват разпространяването на заболяването, само че считат, че става основно посредством непосредствен контакт кожа до кожа и посредством контакт със спално долни дрехи и облекла, които са докоснали обрива или телесните течности на инфектирания човек.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР