Африка трябва да бъде част от обединена глобална борба срещу

...
Африка трябва да бъде част от обединена глобална борба срещу
Коментари Харесай

СЗО Африка: Отговорът на маймунска шарка трябва да е единен

Африка би трябвало да бъде част от обединена световна битка против маймунската шарка , съобщи африканският офис на Световната здравна организация в четвъртък, до момента в който страните в Европа, Съединени американски щати и други страни реагират на необикновени огнища на заболяването, оповестява АП.

" Трябва да имаме един обвързван световен отговор на маймунската шарка, с цел да избегнем превръщането й в ендемия допълнително страни ", сподели доктор Матшидисо Моети, шеф на СЗО за Африка в онлайн брифинг.

Тъй като страните в развития свят намират способи да лимитират разпространяването на маймунска шарка, " доста е значимо... да се уверим, че споделяме тези принадлежности, да построяваме потенциал по целия свят , с цел да отговорим на тези огнища ", сподели тя.

" Това, което е извънредно значимо в този момент, е да се предотврати всевъзможен капацитет за повтаряне на несправедливия достъп до ваксини против COVID-19, изпитан от африканските страни при започване на пандемията ", сподели Моети.

Маймунската шарка нормално се среща в страни в Западна и Централна Африка с тропически дъждовни гори, само че неотдавна заболяването беше открита допълнително от 20 страни , в това число Англия, Испания, Португалия, Италия, Швейцария, Съединените щати, Израел и Австралия. Съобщени са повече от 500 случая , доста от които явно са свързани със полова интензивност на два скорошни рейв празненства в Европа. Няма данни за смъртни случаи.

Досега секвенирането към момента не е посочило директна връзка с огнището отвън Африка , споделят здравните чиновници.

Междувременно седем от 54-те страни в Африка са съобщили за заболяването и е имало към три пъти повече случаи на маймунска шарка, в сравнение с нормално .

Има повече от 1400 хипотетични случая на маймунска шарка и 63 смъртни случая в африкански страни , където заболяването е ендемична - Камерун, Централноафриканска република, Конго и Нигерия - съгласно Африканските центрове за надзор и предварителна защита на болесттите.

Но единствено 44 от тези хипотетични случаи са доказани, сподели доктор Фиона Брака, която управлява незабавни интервенции в офиса на СЗО Африка в Бразавил, Република Конго.

Част от повода за огромната разлика сред хипотетични и доказани случаи е лимитираният потенциал за тестване в африканските страни , сподели Брака. Само 10 страни в Африка могат да тестват за заболяването, сподели тя.

За да подобрят битката против маймунската шарка в Африка , здравните служащи би трябвало да се ангажират с общностите по способи, които минимизират всяка стигма към заболяването, сподели тя. Тя сподели, че е нужна повече информация за предаването от животно на човек, както и за предаването от човек на човек .

Маймунската шарка е в същото семейство вируси като едрата шарка , а имунизациите против едра шарка се правят оценка на към 85% ефикасни против маймунска шарка , съгласно СЗО.

Страните в развития свят започнаха да употребяват ваксини против едра шарка и обмислят потреблението на антивирусни средства за битка с огнища на заболяването. Лекарите в Африка споделят, че тези запаси също би трябвало да бъдат разполагаем, с цел да им оказват помощ.

Една от най-тежко засегнатите страни на континента е Конго, където има 465 хипотетични случая и девет смъртни случая от заболяването тази година, оповестиха здравните управляващи тази седмица.

Нигерия , една от четирите африкански страни, в които маймунската шарка е ендемична, има спорадични случаи всяка година от 2017 година Досега тази година е удостоверила 21 случая на маймунска шарка , съгласно доктор Ифедайо Адетифа, началник на Центъра за надзор на болесттите в страната. Нигерийските здравни управляващи разшириха цифрова система за наблюдаване, която оказа помощ за ранното разкриване на случаите, сподели той.

" Важно е да създадем всичко допустимо, с цел да спрем това ", сподели Адетифа. " Ние сме в един световно обвързван свят... Не сме в сигурност, до момента в който всички не са в сигурност . "
 Във Англия заговориха за зараза от маймунска шарка
Във Англия заговориха за зараза от маймунска шарка

Потвърдено е предаването от човек на човек в страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР