Африка тръгва към Мондиала с рекорден брой квоти в историята

...
Африка тръгва към Мондиала с рекорден брой квоти в историята
Коментари Харесай

9 африкански тима ще отидат директно на Световното през 2026-а

Африка потегля към Мондиала с рекорден брой квоти в историята на континента
Докато европейските страни се готвят за решителните дни по пътя към Евро 2024, а още най-малко година мислите им няма да са свързани със идващия Мондиал, то в други континенти погледът е ориентиран точно към шампионатът на планетата в Съединени американски щати, Канада и Мексико през 2026-а.

В Южна Америка и Азия квалификациите към този момент стартираха, а в този момент е ред и на тези в Африка.

Заради увеличаната численост на участници на шампионата на 48, Африка сходно на другите континенти ще се радва на рекордна численост квоти - за Черния континент броя е 9 директни квоти и алтернатива за десета посредством бараж.

До момента рекордният брой африкански отбори видяхме на Мондиала в ЮАР през 2010-а, когато към обичайна от последните 25 години численост от пет квоти, бе прибавена и тази на страната хазаин.

Иначе Африка имаше три представители през 1994-а, по два на предходните три Мондиала, по един отбор през 1970-а, 1974-а и 1978-а. Египет е първият африкански представител през 1934-а, до момента в който цели седем Световни шампионати минават без представител на Черния континент.

Сега 54-те членки на КАФ бяха празпределени в 9 групи по 6 отбора, като спечелилият във всяка една група отива на Мондиал. Нищо комплицирано в африканския формат.

Разбира се, още преди старта на квалификациите тимовете останаха 53, тъй като Еритрея се отдръпна от боязън, че още при първото посещение на отбора на Мароко, огромна част от националите ще опитат да избягат от лагера на тима, а по-късно ще се насочат към Европа през Средиземно море.

Всичко ще стартира през днешния ден в 15 часа наше време в Малабо - столицата на Екваториална Гвинея, където локалният отбор посреща Намибия.

Освен деветте отбора, които ще отидат непосредствено на Мондиала като спечелили в своята група, четирите най-хубави втори тима ще играят плейоф, спечелилият от който ще отиде на междуконтиненталния бараж.

Ето и всичките групи за международните квалификации в зона Африка:

Група " А ": Египет, Буркина Фасо, Гвинея-Бисау, Сиера Леоне, Етиопия, Джибути

Група " В ": Сенегал, ДР Конго, Мавритания, Того, Судан, Южен Судан

Група " С ": Нигерия, ЮАР, Бенин, Зимбабве, Руанда, Лесото

Група " D ": Камерун, Кабо Верде, Ангола, Либия, Есватини, Мавриций

Група " Е ": Мароко, Замбия, Конго, Танзания, Нигер

Група " F ": Кот д`Ивоар, Габон, Кения, Гамбия, Бурунди, Сейшели

Група " G ": Алжир, Гвинея, Уганда, Мозамбик, Ботсвана, Сомалия

Група " Н ": Тунис, Екваториална Гвинея, Намибия, Малави, Либерия, Сао Томе Принсипи

Група " I ": Мали, Гана, Мадагаскар, ЦАР, Коморски острови, Чад
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР