Афганистанците ще бъдат изправени пред съда заради размириците от 24

...
Афганистанците ще бъдат изправени пред съда заради размириците от 24
Коментари Харесай

21 бежанци с обвинения за бунта в лагера в Харманли

Афганистанците ще бъдат изправени пред съда поради размириците от 24 ноември 2016 година в Регистрационно-приемателния център.

Те са упрекнати за това, че в съучастничество са направили непристойни дейности, жестоко нарушаващи публичния ред и изразяващи очевидно пренебрежение към обществото, като действието по своето наличие се отличава с изключителна смелост и цинизъм, и е съпроводено със опозиция против орган на властта - чиновници на районно управление (на МВР) на МВР-Харманли, ОД на МВР-Хасково, Зонално жандармерийско ръководство /ЗЖУ/-Кърджали, ЗЖУ-Пловдив и ЗЖУ-Плевен.

Четирима от обвинените са малолетни, а останалите 17 са пълнолетни. Чужденците повредиха част от постройките в лагера, уреди и съоръжение (халета № 9, 10 и 11, трапезария, нов приемателен център и баня), както и 52 бетонни колчета, 5 лампи и 30 крана. Бяха развалили профилиран водоносен автомобил марка „ MOL “, благосъстоятелност на ЗЖУ – Пловдив. Вредите възлизат на обща стойност 85 094 лева

По делото са разпитани общо 62 души, направени са видео-техническа и лицево-идентификационна експертиза, сложна оценъчна експертиза и 21 съдебно-медицински експертизи.

На 29 декември 2017 година Районна прокуратура-Харманли е изготвила обвинителен акт, който сега се превежда от лицензиран преводач на три езика - пащу, урду и фарси. Съгласно условията на Наказателно-процесуалния кодекс, с цел да бъдат спазени правата на чужденците, обвинителният акт би трябвало да бъде преведен на посочените езици, които те владеят, след което ще бъде импортиран в Районен съд-Харманли и ще им бъде връчен.

Относно породените телесни повреди на потърпевшите служители на реда, взели участие в опазването на публичния ред по същото време, материалите са отделени в други две досъдебни производства.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР