Афганистанците, които ще приемем, са работили за България през последните

...
Афганистанците, които ще приемем, са работили за България през последните
Коментари Харесай

Кои афганистанци ще приемем?

Афганистанците, които ще приемем, са работили за България през последните десетилетия.

" Това са афганистански жители, които са работили в българското посолство в Кабул, дружно с българските контингенти и други български представители на терен както в границите на Европейски Съюз, по този начин и на НАТО ", сподели служебният министър председател Стефан Янев.

По информация на Българска национална телевизия, единият от афганистанците, които ще приемем, е работил за задачата ни в Кабул в продължение на 21 години, преди закриването ѝ. Семейството му има 14 деца.

" Това са до 70 афганистански жители, дружно с членовете на техните фамилии. Мисля, че е значимо от позиция на съпричастността и солидарността, както и във връзка с това, че тези хора са работили за България. В момента България би трябвало да е в положение да протегне ръка ", добави министър председателят.

Не е ясно с чии съюзнически военно-транспортни самолети ще бъдат евакуирани афганистанците.

България, съгласно държавното управление и Стефан Янев, има с изключение на всичко друго и морално обвързване към работилите за задачата ни афганистански жители. Приемът им е и знак за взаимност с общоевропейските старания за справяне с рецесията.

Предстои да стане ясно дали и какъв брой от афганистанците ще получат статут за леговище, бежански статут или статут за краткотрайно престояване.

" Разбира се, даваме си сметка, че обстановката е доста динамична и самото евакуиране на тези хора от Афганистан ще бъде задоволително мъчно и предизвикателно, само че със основаната организация, която има планувана, междуведомствен механизъм, се надяваме да реализираме триумф ", съобщи Стефан Янев.

През последните седмици България съумя да изтегля благодарение на американските и румънски съдружници и посредством подпомагане на задачите ни в Доха и Исламабад няколко българи.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР