Афганистанските талибани поканиха американците да разговарят пряко с техни представители

...
Афганистанските талибани поканиха американците да разговарят пряко с техни представители
Коментари Харесай

Талибаните искат помирение със САЩ

Афганистанските талибани поканиха американците да беседват директно с техни представители в Катар в навечерието на районна мирна конференция в Кабул, съобщи Reuters.

За пръв път от над две години бунтовниците демонстрират, че са склонни да договарят, с цел да бъде завършен спорът със Съединени американски щати, продължаващ от 2001 година, на фона на серия от кръвопролитни атентати против цивилни в Кабул в края на януари.

"Политбюрото на Ислямското емирство Афганистан (както се назовава публично талибанското движение) приканва американските представители за директни полемики за спокойно решение на афганистанския проблем ", пишат на своя уебсайт талибаните, разполагащи от 2013 година с посланичество в Доха.



Талибаните отказваха публично всяко присъединяване в мирни договаряния от март 2016 година и отхвърляха оферти на държавното управление за разговор, "докато не бъде комплициран завършек на задграничната окупация " на Афганистан.

Утре в Кабул стартира втората конференция от така наречен "кабулски развой " с присъединяване на делегати от 25 страни в района - в това число Индия и Пакистан, упрекнат, че поддържа бунтовниците - от Съединени американски щати и три интернационалните организации, измежду които Организация на обединените нации, осведоми афганистанското външно министерство.

Във връзка с форума президентът Ашраф Гани даде обещание да огласи кротичък проект.



Първата конференция от кабулския развой се състоя през юни м. година, само че без осезателен резултат.
Талибаните не загатват за тази конференция, в която не вземат участие, и оферират директно да договарят с Вашингтон, пренебрегвайки афганистанското държавно управление, което постоянно са наричали "марионетно ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР