Афганистанската икономика е на ръба на краха, което би влошило

Афганистанската икономика е на ръба на краха, което би влошило ...

Икономиката на Афганистан на ръба на краха


Афганистанската икономика е на ръба на краха, което би влошило хуманитарната катастрофа в страната, предупреди Норвежкият съвет за бежанците, информира ДПА.

Зимата наближава и стотици хиляди вътрешно разселени хора спешно се нуждаят от подслон, топли дрехи и храна, за да преживеят суровото време, подчерта генералният секретар на Норвежкия съвет за бежанците Ян Егеланд, докато беше на посещение в Кабул.

"Говорих със семейства, които ми казват, че оцеляват с чай и малки парченца стар хляб", добави Егеланд.
Казахстан е готов да помага на Афганистан
Казахстан е готов да помага на Афганистан

Обещанието е на президента Касим-Жомарт Токаев

В изявлението се казва, че от януари повече от 664 000 души в цял Афганистан са били разселени, което довежда общия брой на вътрешно разселените хора до 3,5 милиона.

Според изявлението един на всеки трима граждани в страната е "остро гладен".

"Донорите трябва да се съсредоточат върху осигуряването на бързи и ефективни решения за предоставяне на спешна помощ за деца, жени и мъже, които просто не могат да чакат повече", настоя Егеланд.

В изявлението се казва, че 16 милиона - от приблизително 32 млн. жители на страната - разчитат на хуманитарна помощ, за да оцеляват.

По-рано този месец международната общност обеща повече от 1,2 млрд. долара за хуманитарна помощ за Афганистан.

Афганистан беше силно зависим от международно финансиране през последните 20 години, като 75% от целия държавен бюджет се получаваше от помощ.

С намаляването на сумите, безработицата се увеличава, бедността достига пик, а очевидната неспособност на талибанското правителство да смекчи икономическата криза само влошава хуманитарната ситуация в разкъсаната от войната страна.
Талибаните назначиха крайни полеви командири на ключови постове в Афганистан
Талибаните назначиха крайни полеви командири на ключови постове в Афганистан

Те стават заместници във важни министерства

Източник: news.bg