АЕЦ Козлодуй започва преговори с корейската компания Хюндай за изграждането

...
АЕЦ Козлодуй започва преговори с корейската компания Хюндай за изграждането
Коментари Харесай

Хюндай ще изгражда VII и VIII блок на АЕЦ Козлодуй

АЕЦ " Козлодуй " стартира договаряния с корейската компания " Хюндай " за построяването на седми и осми блок в централата. Това заяви изпълнителният шеф на сдружението Валентин Николов минути преди срещата си с представители на концерна.

На посещаване в централата през днешния ден беше и министър председателят в оставка Николай Денков и министърът на енергетиката Румен Радев, които ревизираха по какъв начин се движат договарянията за новите мощности, до каква степен е стигнало извеждането на неработещите блокове от приложимост и готовността за промяна на гориво.

Ядрената централа в Козлодуй има направен проект за приемане на първите доставки неруско нуклеарно гориво до месец. Изпълнителният шеф на централата е посетил завода производител.

" Лично се убедих, само че след мен и наши експерти също бяха там, всичко върви по график. Днес също имаше преписка, асемблирането ще стане по график, логистиката, от наша страна е утвърден проектът, тъй че чакаме горивото да дойде ", съобщи Валентин Николов, изпълнителен шеф на АЕЦ " Козлодуй ".

" От цялата информация, която беше предоставена, не чакаме проблеми в прехода към неруското гориво в двата блока ", добави Николай Денков, министър-председател в оставка.
Междувременно към този момент се водят договаряния и с компанията " Хюндай ", която би трябвало да построи новите седми и осми блок по технологията АП 1000. Предварителна оценка какъв брой ще коства това се чака да даде доставчикът на реакторите - американската компания " Уестингхаус " до края на март.

" Да напомня, че има междинна стъпка - би трябвало Народното събрание да ратифицира съглашението сред България и Съединени американски щати, упованията ми са това да стане през идната седмица ", добави Румен Радев, министър на енергетиката в оставка.

Днес в Козлодуй министър председателят дружно с министрите на образованието и енергетиката посетиха и единствената профилирана гимназия в региона, която приготвя фрагменти за централата.

" Една от задачите на визитата през днешния ден беше да обсъдим какви видове експерти са нужни, по кое време би трябвало да се появят във времето, от кое място ги осигуряваме ", разяснява Николай Денков.

От управлението на АЕЦ " Козлодуй " оповестиха, че са подготвени да оказват помощ на учебното заведение и при ремонта му.

Премиерът Николай Денков разяснява и думите на шефа на Електроенергийния систематичен оператор през вчерашния ден, че енергийната система е пред срив, тъй като е сложна за ръководство.

" Разбира се с развиването на възобновимите източници с това, че не работят напълно ПАВЕЦ " Чаира ", не работи нито един от генераторите, си има избрани усложнения, само че те си се вземат решение на равнище ЕСО. Така че това не е нещо, с което би трябвало да плашим хората, това са задания, по които би трябвало да работим ", съобщи Денков.

" Относно системата естествено, че си е предизвикателство навлизането на все по-големи мощности от ВЕИ-та ", сподели още енергийният министър в оставка Румен Радев.
Очаква се прекъсването за планов ремонт и замяна на горивото на пети блок през май да облекчи натиска върху енергийната система, разясниха още от АЕЦ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР