АЕЦ Козлодуй все още не е внесла заявление за лицензиране

...
АЕЦ Козлодуй все още не е внесла заявление за лицензиране
Коментари Харесай

Лизенцирането на горивото от Уестингхаус се бави

АЕЦ " Козлодуй " към момента не е внесла заявление за лицензиране на свежото нуклеарно гориво, създавано от американската компания " Уестингхаус ", с което от идната пролет би трябвало да стартира първото отчасти презареждане на V блок на нуклеарната ни централа. Ако това не бъде направено до началото на август, Агенцията за нуклеарно контролиране няма да може да се произнесе със своята оценка в точния момент за извеждането в годишен планов ремонт следващата година на този реактор и замяната на част от съветското гориво. Това разяснява ръководителят на нуклеарния регулатор Цанко Бачийски, който взе участие в обичайна годишна Международна нуклеарна конференция, проведена от " Булатом ".
В края на декември 2022 година АЕЦ " Козлодуй " подписа с " Уестингхаус " десетгодишен контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво, като първата би трябвало да стане през април или май 2024 година Американското гориво обаче не е лицензирано от Агенцията за нуклеарно контролиране.
Относно решението на Народното събрание да задължи държавното управление да продължи градежа на VIIт блок на АЕЦ " Козлодуй " по технологията AP-1000 на " Уестингхаус ", Бачийски разяснява, че пред регулатора нищо не е задвижено. 
" Между 500 и 700 млн. лева е оценката за присъединение на нови нуклеарни мощности към електропреносната мрежа, без значение дали ще са две в Козлодуй или два реактора в Белене ", разяснява Ангелин Цачев, шеф на " Електроенергийния систематичен оператор ".
Финансирането на инфраструктурата за включване на нуклеарните мощности става през цената за присъединение, т.е. това е разход на вложителя, с цел да се обезпечи раззширение на мрежата по метода, по който се причисляват всички останали производители на електрическа енергия, добави Цачев.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР