АЕЦ Козлодуй ще изчислява своя таван на пазарните приходи при

...
АЕЦ Козлодуй ще изчислява своя таван на пазарните приходи при
Коментари Харесай

Определиха тавана на пазарните приходи за производителите на ток. Най-нисък е за АЕЦ Козлодуй

АЕЦ " Козлодуй " ще пресмята своя таван на пазарните доходи при 150 лева./МWh стойност на създадената електрическа сила. Това стана ясно след решение на Министерски съвет през днешния ден. 

За производителите на електрическа сила от кондензационни централи на въглища тази стойност е 300 лева, увеличена с умножената по 1.32 средномесечна цена на звук СО2 емисионни квоти за MWh, а за производителите на електрическа сила от въглища с добавено гориво от биомаса (твърди или газообразни горива от биомаса) и/или боклуци и/или нефтопродукти и/или композиция от тях - 300 лева увеличена с умножената по 0.9 средномесечна цена на звук емисионни квоти СО2, за един MWh.,,Национална електрическа компания " ЕАД като производител на електрическа сила от водноелектрически централи ще пресмята своя таван на пазарните доходи при 200 лева за един MWh.

Производителите на електрическа сила от ВЕИ без контракт за компенсиране с награди ще дефинират своя таван на пазарните доходи при 300 лева./МWh стойност на създадената електрическа сила. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, утвърдено на днешното му съвещание, с което се дефинират стойности за пресмятане на тавана на пазарните доходи на другите видове производители на електрическа сила. Над тези тавани производителите дължат вноски във фонд " Сигурност на електроенергийната система ", посредством които се обезпечава нужният финансов запас за справяне с последствията от високите цени на силата.

Решението влиза в действие от 1 януари 2024 година и се ползва по отношение на доходи на производители на електрическа сила за интервала 1 януари 2024 година - 30 юни 2024 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР