АЕЦ Козлодуй произвежда най-евтината електроенергия в страната, но достъп до

...
АЕЦ Козлодуй произвежда най-евтината електроенергия в страната, но достъп до
Коментари Харесай

АЕЦ "Козлодуй" продаде съществена част от енергията си на съмнително ниски цени

АЕЦ " Козлодуй " създава най-евтината електрическа енергия в страната, само че достъп до основна част от нея имат единствено избрани търговци.

© Анелия Николова След като АЕЦ " Козлодуй " в началото отхвърли да взе участие в противоречивите търгове за електрическа енергия на 24 и 25 юни, посредством които група търговци искаше да купи на ниска цена огромно количество ток, на 28 юни държавната централата въпреки всичко е сключила въпросните покупко-продажби. Те обгръщат жестоко към една четвърт от целия ток за свободния пазар, който централата създава.

Така вместо АЕЦ-а да разгласи търг за силата си, на който да се явят всички пазарни участници и да наддават, управлението на сдружението е решило да продава на избрана от съответните купувачите цена, която е по-ниска от пазарната все още. Според Асоциацията на търговците на електрическа енергия в България (АТЕБ) от това АЕЦ " Козлодуй " е пропуснала да завоюва към 50 млн. лева - електрическата енергия е продадена за 160 млн. лева вместо за 210 милиона.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Всичко това се случва с безмълвното единодушие на държавните институции, които бяха сезирани от АТЕБ, само че не откриха за нужно да отговорят или даже да разясняват обществено проблема. А фактът, че от сходна " промоция " не могат да се възползват други търговци на ток, буди подозрения, че на Българската самостоятелна енергийна борса се осъществят авансово нагласени покупко-продажби.

Цени по поръчка

Всички участници на пазара са в цялостното си право да пробват да си обезпечат ток на по-ниски цени, само че към този момент триумф имат единствено основателите на въпросните търгове - малко известният търговец " Загора енерджи ", част от " Холдинг Загора ", който е купил 43% от тока, " Енерджи МТ " на Румяна Георгиева с 24% и " Стомана индъстри " с 33%. Първото, което прави усещане, е фактът, че аукционите са с идентични параметри - оповестени са едновременно, за идентичен артикул и период на доставка, при изцяло сходни цени и ограничаване до единствено един вероятен продавач.

Обявените цени са 84 и 86 лева./мВтч, надлежно за 2019-а и 2020 година, което е доста по-ниско от предстоящите от пазара над 100 лева./мВтч. Регионалните фючърси за третото и четвъртото тримесечие на годината, които се търгуват на унгарската борса, са на стойност 109.3 лева./мВтч и 118.82 лева./мВтч. Доставката на електрическа енергия в България през 2020 година пък се котира на Европейската енергийна борса (EEX) на цена от 113.4 лева./мВтч, което е разлика от 27.4 лева./MWh по отношение на цената на оповестените търгове.

Заложената от купувачите цена е даже по-ниска от референтната пазарна цена на КЕВР за интервала от 1 юли 2019-а до 30 юни 2020 година - 89 лева./мВтч. А за съпоставяне тази зима, от 1 ноември 2018 година до 1 март 2019 година, междинната борсова цена на тока беше над 104 лева./мВтч.

Пазарни пояснения

При тази разлика пропуснатите изгоди за АЕЦ " Козлодуй " са към 50 млн. лв.. От държавната централа обясниха за " Капитал ", че пазарната реализация на създадената електрическа сила се прави след решение на Съвета на шефовете, предшествано от обширен пазарен разбор. " Не може да се съпоставят цени на сила за разнообразни интервали на доставка ", споделят още от сдружението в отговор на въпроса за какво продават под препоръчаната от КЕВР планирана пазарна цена за интервала 1 юли 2019 - 30 юни 2020 година Не излиза наяве кой е другият интервал, тъй като продадената от АЕЦ-а сила е за същия интервал. Единствената разлика е, че тя обгръща и месеците до края на 2020 година

От Българския енергиен холдинг пък обявиха, че нямат пълномощия да съгласуват комерсиалните покупко-продажби за продажба на електрическа енергия на дъщерните си сдружения.

" Капитал " потърси за коментар Румяна Георгиева от " Енерджи МТ " и Антон Андронов от " Холдинг Загора ", само че не получи отговор. Андронов само помоли да съпоставим цените на електрическата енергия в Европейски Съюз за промишлеността. От последния отчет за електроенергийния пазар на Европейска комисия за Q3 на 2019 година е видно, че 1 кВтч за бизнеса в България коства 8.46 евроцента без Данък добавена стойност и други добавки, като по-ниски са били цените само в скандинавски страни, Полша, Унгария и Чехия.

Всъщност казусът в България е, че цената за бизнеса е изравнена с тази за семействата, заради изкуственото задържане на последната, до момента в който в Европа битовите консуматори заплащат доста по-скъпо.

Какво значи това за пазара

Количествата електрическа енергия, продадена на въпросните търгове, са обилни и ще окажат значително въздействие върху свободния пазар. Това е по този начин, тъй като огромната част от продукцията на АЕЦ " Козлодуй " за свободния пазар е в ръцете на въпросните търговци, освен това на доста положителни цени. Те ще могат да препродават тока както на вътрешния пазар, по този начин и в чужбина, като в ръцете им минава и лост за изкуствено повишение на цените, защото останалите търговци няма да има от кое място да обезпечат нужните им количества електрическа енергия. Токът на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " е доста по-скъп, а единственият огромен частен производител - Христо Ковачки, е затворил цикъла и самичък изкупува електрическата енергия от ТЕЦ-овете си.

По тази причина от АТЕБ желаят да се отстрани опцията за спекулиране с цените на държавните производители и оферират като решение централите от групата на БЕХ да не могат да вземат участие на търгове инициирани от купувачи. Всичко това значи, че събитията от предходната зима, когато електрическата енергия на свободния пазар в България стигна рекордно високи стойности, може да се повторят.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР